Rostad blomkål med dragonmajonnäs och dillfries

Av Godare

Vad tycker du?

Rostad blomkål med dragonmajonnäs och dillfries

(28)

Rostad blomkål är så otroligt lätt att tillaga och går att variera i oändlighet. Här med dragonmajonnäs och dillfries.

– Det är så här en blomkål ska tillagas och ätas, säger Julia Tuvesson i sin kokbok ”Plåtmat”.

Rostad blomkål med dragonmajonnäs och dillfries

Ingredienser

Ingredienser

1
blomkålshuvud, (800 g/huvud)
2
bakpotatis
2 msk
Rapsolja
2 msk
kapris
Flingsalt
svartpeppar

Citronsmör

50 g
Smör, rumsvarmt
3 msk
Dill, fryst
0.5 cl
citron, saft och skal
Salt och svartpeppar

Dragonmajonnäs

1 dl
majonnäs
1 msk
Dragon, torkad
2 tsk
citronjuice
Salt och svartpeppar

Topping

1
citron, i klyftor
1 knippe
dill, finhackad
babyspenat, eller annat grönt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225°.
2
Bas: Dela blomkålshuvudet i tjocka skivor och lägg på en klädd plåt. Skölj potatisen noggrant, dela den i Idahoform eller i pommes frites-stavar och lägg på en annan klädd plåt. Låt inte potatisbitarna snudda vid varandra för att få så mycket krisp som möjligt.
3
Blanda smör, dill och citronzest. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ringla oljan över potatisen och bred smöret över blomkålen.
4
Rosta kål och potatis samtidigt tills blomkålen är mjuk inuti och har fått en fin färg, ca 20 minuter. Lägg kaprisen på kålen när 10–15 minuter av ugnstiden återstår. Potatisen kan eventuellt behöva ytterligare 5–10 minuter för att bli ordentligt krispig. Salta och peppra.
5
Sås: Blanda majonnäsen med dragon och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
6
Topping: Toppa blomkål och potatis med citron, dill och eventuellt spenat. Servera med dragonmajonnäsen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Blomkålsmos med vitlök och örter

  2. Blomkålssoppa – Matig och mild

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika