Salted caramel freak-shake
Salted caramel freak-shake – frossa i en läcker shake med gott samvete. Ingen kan gissa att den innehåller både blomkål och avokado. Recept ur kokboken ”Little green kitchen ”av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.
Ingredienser
Chokladkant
75 g
Mörk choklad
4 msk
Hasselnötter
Shake
50 g
Blomkål, fryst
1
banan, mogen, fryst i skivor
75 g
Avokado, fryst
5
dadlar, mjuka, urkärnade
Flingsalt
2.5 dl
Kokosmjölk, eller annan mjölk
1 msk
Kakao
1 msk
nötsmör, av valfri sort
Topping
2 g
vispgrädde, eller kokosgrädde, vispad
1 tsk
Kakao
1 tsk
Jordnötssmör
1 dl
Blåbär
mandlar, hackade
Gör så här
1
Smält chokladen över ett vattenbad och doppa kanten på två glas i den smälta chokladen. Låt chokladen rinna av och svalna en aning, täck sedan chokladen med hackade nötter.
2
Doppa en tesked i den smälta choklad och ringla ett mönster på glasens insida (som på bilden).
3
Shake: Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och kör till en slät blandning. Du kan behöva stanna mixern då och då och peta ner innehållet med en sked eller tillsätta lite extra vätska. Konsistensen ska vara som milkshake. Smaka av och justera smakerna.
4
Häll shaken i glasen, toppa med vispad grädde, strö över kakao och lägg på en tesked jordnötssmör. Ringla återstående smält choklad på toppen och strö över resten av de hackade nötterna.
5
Servera med ett stort sugrör och en sked.