Pärontarte – ljuvliga smaker av mandel och päron
Pärontarte – den franska klassikern Tarte Bourdaloue har fina smaker av päron och mandel. Servera gärna med en klick grädde.
Ingredienser
Ingredienser
150 g
smör, kallt
4 dl
Vetemjöl
0.5 dl
Florsocker
1
ägg
Fyllning
300 g
Sötmandel
3 dl
strösocker
3
ägg
250 g
smör, rumstempererat
1 dl
Vetemjöl
2
Bittermandlar
1 burk
Päronhalvor
Till servering
vispad grädde
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader.
2
Mördeg: Tärna smöret och nyp ihop det med vetemjöl och florsocker. Knäck i ägget och arbeta degen tills den är slät, överarbeta inte och undvik att knåda. Får du inte ihop degen kan du droppa i lite kallt vatten. Slå in degen i plast och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
3
Fyllning: Skålla, skala och mixa sedan mandeln i en mixer. Häll i socker, ägg och smör och mixa slätt. Sikta och vänd ner mjölet. Riv i bittermandel.
4
Kavla ut mördegen och klä en pajform, cirka 26–28 cm i diameter) med degen. Nagga botten med en gaffel. vik aluminiumfolie över degkanten så den inte halkar ner under förgräddningen. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter
5
Ta ut pajskalet och låt det svalna. Häll i mandelsmeten. Skiva päronhalvorna och lägg dem tätt i ett fint mönster, t ex som ett kryss. Strö på mandelflagorna i klungor mellan raderna av päronskivor.
6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka en timme eller tills den fått en fin gyllene och fin färg.
7
Servera med en klick vispad grädde.