Veganska kroppkakor
Veganska kroppkakor fyllda med kryddig tofu, lök och champinjoner. Servera med lingonsylt och snacksmorötter.
Ingredienser
Ingredienser
2 kg
Potatis, mjölig
460 g
tofu, rökt. (jag gillar alspånsrökt från Yipin)
1
Lök, gul, medelstor
250 g
champinjoner
Olja, till stekning
1 tsk
kryddpeppar, mald
0.5 tsk
Svartpeppar, grovmalen
2 tsk
Salt
1.5 dl
Potatismjöl
0.5 dl
Rapsolja
6 msk
kikärtsspad, (aqua faba)
Till servering
Lingonsylt
50 g
Snacksmorötter, eller mer
Margarin, mjölkfritt
Gör så här
1
Skala potatisen och koka i saltat vatten tills den är genomkokt.
2
Gör under tiden fyllningen till kroppkakorna: Skär upp rökt tofu i väldigt små bitar, finhacka löken, skär champinjonerna i mindre bitar och stek allt i olja i en panna tillsammans med kryddpeppar, grovmalen svartpeppar och salt.
3
Pressa ner den färdigkokta potatisen i en bunke med en potatispress, alternativt mosa sönder den med en stomp eller en gaffel.
4
Häll ner potatismjöl, rapsolja, kikärtsspad och salt i potatisbunken. Blanda ihop allt till en jämn smet.
5
Rulla smeten i bollar stora som rejäla golfbollar och tryck in tummen i varje boll så att det blir en grop. Fyll varje grop med cirka 1 msk av tofufyllningen och tryck sedan ihop bollen igen så den täcker hålet helt. Rulla till en jämn boll.
6
Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner bollarna några åt gången. Koka max så många i taget så att alla får plats på bredden. Efter cirka 5 minuter flyter de upp till ytan. Då är de klara.
7
Servera med lingonsylt, snacksmorötter, smält mjölkfritt margarin och med fördel all fyllning som blir över. Njut!