Amerikanska plättar med bär – glutenfritt recept
Puffiga amerikanska plättar på kikärter och durramjöl. Ät med bär, tjock yoghurt, nötter och honung som en lyxig frukost.
Recept ur boken ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson.
Ingredienser
Ingredienser
1 förpackning
kikärter, kokta (à 380 g)
3 dl
mjölk
3
ägg
1.5 dl
durramjöl
1 tsk
Fiberhusk
1 tsk
Bakpulver
1 krm
vaniljpulver
1 msk
Råsocker
1 tsk
Salt
2 msk
Smör, till stekning (eventuellt mer)
Gör så här
1
Häll av spadet, skölj och låt kikärterna rinna av.
2
Mixa alla ingredienser släta med stavmixer. Låt gärna smeten vila i 5 minuter.
3
Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.
4
Stek plättar i plättlagg eller stekpanna, cirka 1 msk smet per plätt. Tillsätt eventuellt lite smör i pannan då och då. Plättarna är färdiga att vända när de pöst upp lite och stelnat på ytan.