Pumpapaj med grädde
Pumpapaj är ett måste i amerikanska hem på Halloween. Fyllningen av pumpa smaksätts med kanel, ingefära och kryddpeppar. Servera med nyvispad grädde.
Här är bästa receptet på krämig pumpapaj.
Ingredienser
Ingredienser
125 g
Smör, rumsvarmt
3 dl
Vetemjöl
0.5 krm
Salt
0.5 dl
strösocker
1
ägg
Fyllning
1.5
butternutpumpa, ungefär 1 kilo pumpa/paj
3
ägg
1.5 dl
Råsocker
1 dl
vispgrädde
1 tsk
Kanel, malen
1 tsk
Ingefära, malen
1 tsk
kryddnejlika, malen
0.5 tsk
Muskotnöt, malen
Till servering
vispad grädde, eller vispad crème fraiche med vaniljsocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna.
2
Lägg halvorna med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
3
Rosta pumpan i ugnen 25-30 minuter tills den här helt mjuk. Testa om pumpan är klar med en kniv.
4
Låt svalna och gröp ur köttet. Mixa det till en helt slät puré.
5
Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker för hand eller i en matberedare. Blanda i ägget och arbeta till en smidig deg.
6
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant och grädda 10-12 minuter.
7
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Vispa ihop ägg och råsocker pösigt med elvisp.
8
Blanda grädden, pumpapurén och kryddorna. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen ytterligare 30-35 minuter. Om pajskalet eller fyllningen börjar bli för mörk kan du täcka med aluminiumfolie.
9
Dekorera pajen med kanel och servera med grädde och eventuellt rostade pecannötter.