Två majonnäsfavoriter med chorizo och tryffel
Hett, hett - och mycket smak - bjud på två läckra majonnäser till hamburgaren. Tryffeldoftande majonnäs eller smaksatt med chorizo här är två läckra blandningar.
Ingredienser
Chorizomajonnäs
2
chorizo, stora (gärna med stark chilismak)
3 dl
Rapsolja
2
äggulor
1 msk
Balsamvinäger
1 msk
Dijonsenap
2 krm
Salt
1 krm
Vitpeppar
2 krm
Chiliflakes
Tryffelmajonnäs
2
äggulor
1 tsk
Dijonsenap
2 tsk
Äppelcidervinäger
7 droppar
tryffelolja
1.5 krm
Salt
1 krm
Vitpeppar
3 dl
Rapsolja
Gör så här
1
Chorizomajonnäs: Slanta upp korvarna i 4–5 millimeter tjocka skivor. Värm 2 dl rapsolja i en stekpanna på låg värme och lägg i korvskivorna. Tänk på att oljan inte ska bli för varm, korven ska inte bli svartstekt, den ska bara släppa ifrån sig sina goda smaker. Låt korven fräsa i oljan cirka 10 minuter. Sila av oljan och ta tillvara på både olja och korvskivor. Låt oljan svalna till rumstemperatur.
Blanda äggulor, balsamvinäger, dijonsenap, salt, vitpeppar och chiliflakes i en bunke. Se till att det blir en jämn och fin blandning.
Använd gärna en elvisp och vispa i 1 dl rapsolja samt chorizo-oljan i en tunn stråle. Majonnäsen tjocknar efter hand. Låt majonnäsen bli helt kall i kylskåp, rör om och smaka eventuellt av med lite mer salt.
Tips! Korvskivorna som blir kvar är en fenomenal krydda. Låt dem rinna av på hushållspapper, hacka upp dem i småbitar (eller kör sönder dem i mixern) och använd som ett kryddströssel över sallad, potatis eller pasta.
2
Tryffelmajonnäs: Blanda äggulor, dijonsenap, äppelcidervinäger, tryffelolja, salt och vitpeppar i en bunke. Se till att det blir en jämn och fin blandning.
Vispa, gärna med en elvisp, samtidigt som du tillsätter rapsoljan i en tunn stråle. Majonnäsen tjocknar efter hand.
Ställ majonnäsen svalt en timme i kylen, rör om så att alla smakerna blandas ordentligt och smaka eventuellt av med lite mer tryffelolja och/eller salt.
Tips! Tryffelmajonnäsen kan med fördel kryddas upp med färska örter. Till exempel får majonnäsen en bea-karaktär om du blandar i några blad finklippt dragon.(eller kör sönder dem i mixern) och använd som ett kryddströssel över sallad, potatis eller pasta.