Kanelsnurror med äpple

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Kanelsnurror med äpple

Kanelsnurror med äpplen och färskostglasyr är godbitar med mycket smör, socker, kanel och äpplen i snurrorna. Här pratar vi så mycket av det goda att det nästan blir överdrivet, men bara nästan. En portion ger cirka 20 bullar.

Kanelsnurror med äpple och glasyr
Kanelsnurror med äpple och glasyr

Ingredienser

Grunddeg

5 dlmjölk, ljummen (ca 25 grader)
50 gJäst
1 ägg, stort
200 gSocker
2 tskKardemumma, mald
1 tskVaniljsocker
0,5 tskSalt
1 kgmjöl
160 gsmör, rumstempererat

Till pensling

ägg, vispade

Fyllning

6 äpplen, syrliga och mellanstora
60 gsmör
60 gSocker
150 gfarinsocker
3 mskKanel
150 gsmör, mjukt

Glasyr

200 gfärskost, naturell
2,5 dlSocker
1 Lime

Gör så här

1
Smula ner jästen i bakskålen, häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt ägg, socker, kardemumma, vaniljsocker, salt och mjöl. Knåda degen på låg hastighet tills allt är väl blandat. Tillsätt smöret lite i taget.
3
Öka hastigheten och kör degen i ca 10 minuter tills degen är blank, smidig, varm och elastisk. Låt degen gå på full fart de sista minuterna.
4
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek.
5
Skala äpplena till fyllningen. Om skalet är tunt och väldigt rött kan du lämna lite. Det ger en fin rosa färg till äppelfyllningen. Skär äpplena i små tärningar.
6
Smält 60 g smör i en stekpanna och stek äppelbitarna i några minuter. Strö över 60 g socker och låt puttra ytterligare några minuter – tills äppelbitarna är nästan mjuka och ser ut som en marmelad. Låt svalna.
7
Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 50 x 70 cm. Blanda ihop farinsocker och kanel. Pensla eller fördela smöret jämnt över degen. Strö över sockerblandningen och fördela äppelfyllningen ovanpå.
8
Rulla ihop degen som en rulltårta och dela den i 20-22 lika stora bitar.
9
Lägg snurrorna i en långpanna täckt med bakplåtspapper, eller så kan du dela dem i två mindre formar. Det ska vara lite luft mellan bullarna, men inte mer än att de växer ihop under jäsningen.
10
Täck med plastfolie och låt snurrorna jäsa i ca 45 minuter. Undet tiden sätter du ugnen på 210 grader.
11
Pensla snurrorna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 210 grader i ca 20 minuter.
12
Rör ihop färskost, strösocker och limesaft till en slät och trögflytande glasyr. Bred glasyren över virvlarna medan de fortfarande är varma. Njut!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kanelsnurror med äpple

Ämnen