Kanelsnurror med äpple
Kanelsnurror med äpplen och färskostglasyr är godbitar med mycket smör, socker, kanel och äpplen i snurrorna. Här pratar vi så mycket av det goda att det nästan blir överdrivet, men bara nästan. En portion ger cirka 20 bullar.
Ingredienser
Grunddeg
5 dl
mjölk, ljummen (ca 25 grader)
50 g
Jäst
1
ägg, stort
200 g
Socker
2 tsk
Kardemumma, mald
1 tsk
Vaniljsocker
0.5 tsk
Salt
1 kg
mjöl
160 g
smör, rumstempererat
Till pensling
ägg, vispade
Fyllning
6
äpplen, syrliga och mellanstora
60 g
smör
60 g
Socker
150 g
farinsocker
3 msk
Kanel
150 g
smör, mjukt
Glasyr
200 g
färskost, naturell
2.5 dl
Socker
1
Lime
Gör så här
1
Smula ner jästen i bakskålen, häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt ägg, socker, kardemumma, vaniljsocker, salt och mjöl. Knåda degen på låg hastighet tills allt är väl blandat. Tillsätt smöret lite i taget.
3
Öka hastigheten och kör degen i ca 10 minuter tills degen är blank, smidig, varm och elastisk. Låt degen gå på full fart de sista minuterna.
4
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek.
5
Skala äpplena till fyllningen. Om skalet är tunt och väldigt rött kan du lämna lite. Det ger en fin rosa färg till äppelfyllningen. Skär äpplena i små tärningar.
6
Smält 60 g smör i en stekpanna och stek äppelbitarna i några minuter. Strö över 60 g socker och låt puttra ytterligare några minuter – tills äppelbitarna är nästan mjuka och ser ut som en marmelad. Låt svalna.
7
Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 50 x 70 cm. Blanda ihop farinsocker och kanel. Pensla eller fördela smöret jämnt över degen. Strö över sockerblandningen och fördela äppelfyllningen ovanpå.
8
Rulla ihop degen som en rulltårta och dela den i 20-22 lika stora bitar.
9
Lägg snurrorna i en långpanna täckt med bakplåtspapper, eller så kan du dela dem i två mindre formar. Det ska vara lite luft mellan bullarna, men inte mer än att de växer ihop under jäsningen.
10
Täck med plastfolie och låt snurrorna jäsa i ca 45 minuter. Undet tiden sätter du ugnen på 210 grader.
11
Pensla snurrorna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 210 grader i ca 20 minuter.
12
Rör ihop färskost, strösocker och limesaft till en slät och trögflytande glasyr. Bred glasyren över virvlarna medan de fortfarande är varma. Njut!