Av Thomas Sjögren

Bakad torskrygg med örthollandaise och helstekt blomkål

Av Thomas Sjögren

Thomas Sjögren får det att se lekande lätt ut när han lagar en hollandaise fullproppad med härliga örter.

Till det serverar han en perfekt tillagad torskrygg som lätt faller isär och helstekt blomkål.

Ingredienser

Torskrygg

700 g
torskrygg
1 l
Vatten
1 dl
Salt
50 g
smör
1
vitlöksklyfta

Örthollandaise

1 st
Citron
200 g
smör
2
äggulor
Dill
Körvel
kruspersilja
gräslök
Salt

Helstekt blomkål

1
blomkålshuvud
100 g
smör
Salt
Thomas Sjögren visar hur du enkelt tillagar torskrygg till perfektion. Till det serverar han en örthollandaise och helstekt blomkål.

Gör så här

1
Torsk: Blanda salt och vatten i en bunke tills saltet löst upp sig. Lägg torskryggen i saltvattnet och låt den ligga ca 15 minuter. Lyft upp fisken och låt den torka på ena handduk eller hushållspapper. Smält smöret och lägg i vitlöksklyftan. Lägg fisken i en ugnsfast form och slå över smöret. Baka fisken i en ugn på 65 grader till den har en innertemperatur på 42 grader.
2
Örthollandaise:  Smält smöret och låt det svalna till ca 70 grader. Vispa ihop äggula, citronjuice, salt och en skvätt vatten i en kastrull. Värm kastrullen under vispning på låg temperatur. Känner du dig osäker kan du använda ett vattenbad. När äggulorna tjocknat kan man försiktigt vispa i smöret lite åt gången. Ska av såsen med mer salt och citron om det behövs. Vänd till sist i finhackade valfria örter.
3
Helstekt blomkål:  Ta bort blasten från blomkålen. Värm en ugn till 180 grader. Lägg blomkålen på en ugnsfast form och skär tunna skivor av smöret och täck blomkålen. Baka blomkålen tills den fått en gyllene färg och känns mjuk, ca 50 minuter. Dela blomkålen innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg
  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
decoration divider

Fisk

Visa alla

Foliegrillad öring med vitlökssmör

Fiskgratäng med bacon

Ångkokt skrei med soja och ingefära

Ceviche med lax och avokado