Fisksoppa med fänkål

Av Lise Finckenhagen

En krämig fisksoppa på grädde och vitt vin med fisk, musslor och läckra grönsaker. Fänkålen ger en fin anissmak som passar ihop med fiskens milda smaker.

Fisk och musslor sätter smakerna i den här krämiga soppan.

Ingredienser

Ingredienser

600 g
fisk, valfri
1
fänkål, liten
2
Morötter
0.5
Purjolök
0.25
rotselleri
1 kg
Musslor, levande
3
vitlöksklyftor, finhackade
2
Schalottenlökar, finhackade
2 dl
torrt vitt vin
6 dl
Fiskfond
3 dl
vispgrädde
30 g
smör
30 g
mjöl
färska örter , gräslök, dragon, persilja och dill (hackade)
salt och malen peppar
cayennepeppar
0.5
citron
3 msk
Olivolja

Gör så här

1
Skär fisken i stora tärningar. Rensa och skär grönsakerna i jämna stavar, strimlor eller små tärningar.
2
Skölj musslorna i kallt vatten. Ta bort musslor med skadade skal och musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
3
Fräs vitlök och schalottenlök i en kastrull med olivolja. Låt det puttra under omrörning tills löken blir mjuk utan att få färg. Lägg i musslorna och tillsätt vinet. Lägg på locket och koka tills skalen har öppnat sig. Släng alla musslor som inte öppnat sig. Sila ner fonden i en ny gryta och plocka musselköttet ur skalen – men spara några till dekoration.
4
Tillsätt fiskfond och grädde och låt koka upp ordentligt. Blanda ihop smör och mjöl till en slät blandning. Vispa ner smör- och mjölblandningen i soppan lite i taget. Låt soppan puttra i fem minuter och smaka av med salt, peppar, en nypa cayennepeppar och citronsaft. Kör gärna soppan med stavmixer.
5
Hetta upp en kastrull och fräs grönsakerna hastigt i lite smör eller olja. Tillsätt en skvätt vatten och en nypa salt. Koka/ånga grönsakerna nästan mjuka tills vattnet har avdunstat.
6
Lägg ner fisken och grönsakerna i soppan och låt puttra i några minuter. Tillsätt musslor och örter och servera soppan med ett gott bröd.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Helstekt rödtunga med världens enklaste sås

  2. Krämig räksoppa

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Soppa
    4. Fisk och skaldjur
decoration divider

Fisk

Visa alla

Tonfisksandwich med kapris och citron

Stekt torsk med brynt smör och potatismos

Foliegrillad öring med vitlökssmör

Fiskgratäng med bacon