Rostad morotsoppa med myntagurka

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Rostad morotsoppa med myntagurka

Rostad morotsoppa är en perfekt vardagssoppa.

Här toppar kocken Dante Zia soppan med rostade kikärtor och en krämig gurkröra med mynta för extra smak och fräschör.

Rostad morotsoppa med myntagurka
Rostad morotsoppa med myntagurka

Ingredienser

Rostade kikärtor

400 gkokta kikärter
0,5 dlolivolja
Salt

Rostad morotssoppa

1 kgmorötter
2 mskriven ingefära
1 stFänkål, grovt hackad
1 Gul lök, hackad
3 dlVäxtbaserat alternativ till matlagningsgrädde
4 dlVatten
2 grönsaksbuljong
0,5 paketsaffran
0,5 citron, saften
0,5 apelsin, saften
Salt
Piripiri, efter smak
Olivolja, efter smak

Gurkröra med mynta

mynta, grovt hackad
0,5 gurka
2 dlväxtbaserat alternativ till yoghurt
0,5 citron, saften

Gör så här

  1. Rostade kikärtor: Sätt ugnen på 185°C.
  2. Sila av kikärtorna och lägg i en ugnsform. Häll på olivolja och salt och rör om så att alla kikärtor täcks av salt och olivolja.
  3. Rosta i ugnen i cirka 25–30 minuter. Det går bra att göra detta moment samtidigt som du rostar morötterna nedan, men sätt då ugnen på varmluft! Förvara kikärtorna i en skål tills det är dags att servera soppan. Förvara kikärtorna i en skål tills det är dags att servera soppan.
  4. Rostad morotssoppa: Sätt ugnen på 185°C.
  5. Skala morötterna och dela i cirka 3–4 cm stora bitar (det är inte så noga då de ändå ska mixas ner i soppan). Lägg i en ugnsform och blanda med några matskedar olivolja. Ugnsrosta i 30 minuter eller tills de fått färg och är helt mjuka. Tips: Rosta morötterna samtidigt som kikärtorna ovan.
  6. När morötterna nästan är färdiga (när det återstår ca 10 minuter) är det läge att börja med soppan. Fräs fänkål, ingefära, saffran och lök i olivolja cirka 5 minuter.
  7. Tillsätt grädde, vatten, apelsinsaft och buljongtärningar. Lägg sedan i de rostade morötterna och låt soppan sjuda i 20 minuter. Mixa sedan soppan slät. Detta görs lättast med en stavmixer, men det går också bra att använda en matberedare eller en blender.
  8. Smaka av soppan med salt, piri piri och citronsaft.
  9. Gurkröra med mynta: Dela den halva gurkan på längden och gröp ur kärnhuset med en tesked. Dela sedan gurkan i små kuber, cirka en halv gånger en halv centimeter. Blanda med yoghurt och grovt hackad mynta. Smaka av med citronsaft och salt. Gurkröran ska vara rejält syrlig så snåla inte med citronsaften!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Rostad morotsoppa med myntagurka