Sötpotatisgnocchi med ostsås
Med sötpotatis får du en aningen sötare variant av potatisgnocchi, som passar extra bra till salt och krämig ost- och spenatsås. Strö över rostade pinjenötter eller hackade, rostade valnötter om så önskas. Knaperstekt bacon eller pancetta är också gott till.
Ingredienser
500 ggnocchi, av sötpotatis
1 vitlöksklyfta, stor
2 msksmör
2 mskVetemjöl
3 dlmjölk, varm (en tredjedel kan ersättas med grädde)
150 gSpenat, rensad
2,5 dlparmesan, riven (eller en blandning av dina favoritostar)
Salt och peppar
Gör så här
1
Hacka vitlöken fint. Smält smöret i en kastrull och låt vitlöken fräsa lite i smöret.
2
Strö över mjölet och vispa det ordentligt. Låt mjölet puttra i 30-40 sekunder.
3
Späd med mjölk under ständig vispning för att undvika klumpar. Låt såsen koka i 2-3 minuter under omrörning eller tills den tjocknar.
4
Hacka spenaten grovt och rör ner den i såsen. Koka upp såsen ordentligt och smaka av med salt och peppar. Tänk på att det är salt i osten också.
5
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.
6
Koka gnocchin i en stor kastrull med lättsaltat vatten. Se till att inte lägga i för många åt gången, koka hellre i omgångar. Gnocchin är klar när de flyter upp till ytan. Det tar bara ett par minuter.
7
Lyft upp gnocchin med en hålslev och lägg dem rakt ner i såsen.
8
Om såsen verkar väldigt tjock efter att gnocchin tillsatts kan du späda ut den med en skvätt av pastavattnet. Servera omedelbart.