Ostgratinerad brysselkål

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Ostgratinerad brysselkål

Gratinerad brysselkål blir otroligt gott i ugnen med massor av riven ost på. Det perfekta tillbehöret, eller som middag i sig, toppad med basilika och knaperstekt bacon eller en god skinka.

Ostgratinerad brysselkål

Ingredienser

500 gBrysselkål
0,5 citron
Olivolja
salt och malen peppar
skinka
örter, hackade (som basilika, körvel eller persilja)

Ostsås

2 msksmör
2 mskVetemjöl
3 dlmjölk
2 dlgrädde
150 gRiven ost, gärna cheddar
50 gÄdelost
50 ggruyere
muskot
malen peppar

Gör så här

1
Rensa och dela brysselkålen på mitten. Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt en liten skvätt olja. Stek brysselkålen snabbt på hög värme tills de får lite färg. Pressa i några droppar citronsaft och smaka av med salt och peppar. Häll över brysselkålen i en ugnsfast form.
2
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet, låt det puttra några minuter på medelvärme under konstant omrörning. Vispa i mjölk och grädde och låt koka upp under konstant omrörning för att undvika klumpar i såsen. Låt såsen sjuda i två minuter under konstant omrörning.
3
Ta kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten, ädelosten och hälften av Gruyern. Smaksätt såsen med muskotnöt och mald peppar, samt en nypa salt om det behövs. Häll såsen över brysselkålen och strö över resten av osten.
4
Grädda i ugnen på 220 grader i ca. 12 minuter, eller tills ytan bubblar och är gyllene. Toppa det hela med skinka eller bacon om du vill och strö över hackade örter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Blomkålskroke­tter

  2. (1)

    Blomkålscousc­ous

  3. (1)

    Krämig blomkålspanna med smak av lime

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
    3. Smårätter

Tillbehör

Visa alla
(0)

Apelsinsallad

(1)

Honungsrostad­e nötter

(0)

Hjärtsallad med ceasardressin­g och bacon

(1)

Grillad ananas