Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Fiskgratäng gillas ofta av hela familjen.
I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.
Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.
Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Antal: 4 personer
Ingredienser:
- 500 g fryst spättafilé
- 800 g potatis, mjölig sort
- 2 dl mjölk
- 1+2 msk smör
- 3 färsklökar
- 175 g färsk spenat
- 3 dl vispgrädde
- 1 citron
- 100 g riven lagrad ost
- 150 g sockerärtor eller sugarsnaps
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Tina fisken. Lägg förpackningen i en bunke vatten så går det fortare. Värm ugnen till 225 grader.
- Koka upp vatten till potatisen.
- Skala potatisarna och koka tills de är klara.
- Ansa och skiva löken tunt. Skölj spenaten om det behövs. Hetta upp 1 msk av smöret och fräs löken och spenaten. Den ska bara mjukna och vissna ihop. Häll i grädden, värm upp och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
- Nu bör potatisen vara färdigkokt. Häll av vattnet och mosa potatisarna med elvisp, potatisstöt eller press. Rör ner de 2 msk smör och mjölken i moset. Salta och peppra och rör ner den rivna osten.
- Smörj en gratängform eller liten långpanna som rymmer både fisken och potatisen. Rulla ihop eller vik spättafiléerna och lägg i formen. Skeda över lök- och spenatgrädden. Bred på moset och grädda cirka 15 minuter i ugnen. Avsluta med några minuter på grill om moset är blekt.
- Sjud sockerärtorna någon minut – inte mer då tappar de knaprigheten. Servera till gratängen.
Så blir spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
- Klimatavtryck per portion: 1,70 kg CO2e.
- Betyg: ++
- Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.
- Krispiga sockerärtor är perfekt till goffig gratäng – nu när det finns svenska. Sådana som flygfraktats från Östafrika är också goda men orsakar ett stort klimatavtryck.
- Grädden och osten står för en ganska stor del av rättens klimatavtryck. Ugnsbaka fisken med mer lök och spenat i stället och låt potatismoset – serverat för sig – ensamt sköta krämigheten.
.
Källa: RISE Öppna listan, Unilevers CO2-klakylator.
.
Annons
Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.
Mer på Godare
- Snabblagat
Stekt färskpotatis med ramslök och rökt lax
Sojamarinerade ägg
Gratinerade nachos
- Snabblagat
Smörstekt svamp med vitlök
Smörrebröd med ägg och räkröra
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
Makaronigratäng
Svamplasagne med frasig salvia
- Snabblagat
Krämig succélax – fixa på bara 30 minuter
Key lime pie med en twist