Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

Av Godare

Vad tycker du?

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

(6)

Här har kocken Ludwig Tjörnemo fått in alla julens smaker i en enda kaka: pepparkaka, saffransfärskost, rom, rostade nötter och apelsin.

– Det är min version av den klassiska desserten baba au rhum, säger han.

Mjuk pepparkaka som julig dessert.

Ingredienser

Mjuk pepparkaka

3 dl
Vetemjöl
1.5 dl
strösocker
1 tsk
Kanel
1 tsk
malda nejlikor
1 tsk
ingefära, malen
1 tsk
Bikarbonat
100 g
Smör
1 dl
grädde
1 dl
mjölk
0.5 dl
Sirap
smör och ströbröd, till formen

Saffransfärskost

250 g
färskost
0.5 g
Saffran
50 g
Crème fraiche
0.75 tsk
Socker
1
apelsin, pressade saften

Garnering

1 dl
hasselnötter
1 dl
Mandel
1
apelsin, skalet
2 msk
mörk rom

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader.
2
Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
3
Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt lägg i kryddorna.
4
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej. Häll smeten i formen.
5
Baka i mitten av ugnen i 40–45 minuter.
6
Saffransfärskosten: Tvätta apelsinen och riv strimlor av det orangea på skalet med ett zestjärn.
7
Värm upp crème fraiche, socker, saften från apelsinen och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.
8
Rosta hasselnötterna och mandeln i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter, låt svalna och grovhacka sedan.
9
Servering:  Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Minipajer med vit choklad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Jul
decoration divider

Jul

Visa alla

Pepparkakstårta med hallonmousse och vit chokladsmörkräm

Markiz Taintons goda saffranssill

Kålsallad med äpple och färska fikon

Kanel- och granatäpple margarita