Chokladpaj med botten av salta pinnar
Chokladpaj med botten av salta pinnar. Choklad och salt gifter sig som bekant med varandra. Den här chokladpajen har en knaprig och salt botten av krossade salta pinnar och en ljuvligt len chokladfyllning.
Ingredienser
Botten
250 g
Salta pinnar
1.25 dl
Smör, smält
0.8 dl
farinsocker
Fyllning
1 dl
majsmjöl
3.5 dl
Socker
1.5 krm
Salt
4
äggulor
7 dl
mjölk
200 g
Mörk choklad
2 tsk
Vaniljsocker
2 msk
Smör
0.5
citron, saften
Till servering
grädde
Gör så här
1
Sätt ugnen på 180 grader.
2
Krossa salta pinnarna i en matberedare eller med hjälp av en kavel.
3
Blanda krosset med smält smör och farinsocker. Tryck ut i en bakform med löstagbar kant.
4
Baka pajbotten 10 minuter i mitten av ugnen.
5
Fyllning: Häll majsmjöl, socker, salt, äggulor och mjölk i en vid kastrull. Värm försiktigt upp krämen och vispa hela tiden så den inte bränner fast eller bildar klumpar. Fyllningen är klar när den tjocknat och blivit riktigt krämig. Låt den inte koka.
6
Hacka chokladen och låt den smälta i smeten under omrörning.
7
Häll fyllningen i formen på pajbotten och kyl minst 4 timmar innan servering.
8
Vispa grädde och servera till pajen. Spritsa om du vill.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen