Jordgubbsgaletter
Jordgubbsgalette är befriande operfekta i all sin enkelhet, men ändå med en viss elegans. En rustik tårta kan komma i alla storlekar och former, så gör en stor om du föredrar det. Toppa gärna med en kula vaniljglass.
Ingredienser
Smördeg
100 g
smör, kallt, delat i små bitar
150 g
mjöl
1 msk
Socker
60 g
Crème fraiche, eller gräddfil
Fyllning
4 msk
Socker
2 msk
Potatismjöl
1 msk
Balsamvinäger, tjock och söt (kan uteslutas)
2 dl
vaniljkräm
Dekorationer
1
ägg, vispat ihop, för pensling
pärlsocker
Till servering
vaniljglass
Gör så här
1
Blanda smör, mjöl och strösocker i en mixer. Kör ihop det snabbt tills smöret är jämnt fördelat i mjölet, men några smörklumpar här och där gör ingenting.
2
Tillsätt crème fraichen eller gräddfilen och kör tills degen börjar gå ihop. Häll upp degen på köksbänken, knåda den snabbt och rulla mördegen till en tjock korv. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen.
3
Rensa och skär bären i skivor eller bitar. Blanda jordgubbarna med socker, potatismjöl och balsamvinäger.
4
Värm ugnen till 200 grader.
5
Skär mördegen i åtta jämna skivor. Strö över bakbordet med lite mjöl och kavla ut varje skiva till en rund botten som är ca 0,5 cm tjock.
6
Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite vaniljkräm i mitten av varje mördegsbotten. Fördela jordgubbarna på vaniljkrämen.
7
Vik kanterna 2 cm mot mitten. Pensla kanterna med ägg och strö över socker.
8
Grädda tårtorna i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Servera tårtorna varma, gärna med en sval vaniljglass.