Jordgubbsgaletter

Av Lise Finckenhagen

Jordgubbsgalette är befriande operfekta i all sin enkelhet, men ändå med en viss elegans. En rustik tårta kan komma i alla storlekar och former, så gör en stor om du föredrar det. Toppa gärna med en kula vaniljglass.

Fylll rustika galetter med söta jordgubbar.

Ingredienser

Smördeg

100 g
smör, kallt, delat i små bitar
150 g
mjöl
1 msk
Socker
60 g
Crème fraiche, eller gräddfil

Fyllning

400 g
Jordgubbar
4 msk
Socker
2 msk
Potatismjöl
1 msk
Balsamvinäger, tjock och söt (kan uteslutas)
2 dl
vaniljkräm

Dekorationer

1
ägg, vispat ihop, för pensling
pärlsocker

Till servering

vaniljglass

Gör så här

1
Blanda smör, mjöl och strösocker i en mixer. Kör ihop det snabbt tills smöret är jämnt fördelat i mjölet, men några smörklumpar här och där gör ingenting.
2
Tillsätt crème fraichen eller gräddfilen och kör tills degen börjar gå ihop. Häll upp degen på köksbänken, knåda den snabbt och rulla mördegen till en tjock korv. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen.
3
Rensa och skär bären i skivor eller bitar. Blanda jordgubbarna med socker, potatismjöl och balsamvinäger.
4
Värm ugnen till 200 grader.
5
Skär mördegen i åtta jämna skivor. Strö över bakbordet med lite mjöl och kavla ut varje skiva till en rund botten som är ca 0,5 cm tjock.
6
Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite vaniljkräm i mitten av varje mördegsbotten. Fördela jordgubbarna på vaniljkrämen.
7
Vik kanterna 2 cm mot mitten. Pensla kanterna med ägg och strö över socker.
8
Grädda tårtorna i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Servera tårtorna varma, gärna med en sval vaniljglass.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Jordgubbspaj med chokladbotten

  2. Jordnötspaj med chokladtäcke

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
    3. Pajrecept
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone