Apelsinkaka med mandel

Av Godare

Vad tycker du?

Apelsinkaka med mandel

(1)

Den här kakan har en superhärlig smak av apelsin och passar därför extra bra runt juletid. Mandelmjölet gör apelsinkakan extra saftig. Servera med färska apelsiner och lättvispad grädde.

Apelsinkaka med mandel

Ingredienser

Ingredienser

8
apelsiner
3 dl
Honung
3
ägg
2 dl
Olivolja
200 g
Mandelmjöl
200 g
Polenta (majsgryn)
1 tsk
vaniljpulver
smör, till formen
vispad grädde, till servering

Gör så här

1
En portion ger en kaka. Värm ugnen till 160 grader.
2
Lägg bakplåtspapper på botten av en springform (ca 20 cm i diameter). Smöra botten och sidorna.
3
Häll saften från tre apelsiner i en kastrull och tillsätt 2 dl honung. Låt koka ihop till en sirap.
4
Mixa 1 dl honung med 2 dl olivolja i 2 minuter i en mixer.
5
Tillsätt äggen och fortsätt mixa i ytterligare 2 minuter.
6
Riv skalet från tre apelsiner (se till att inte få med det vita).
7
Häll över bladningen i en bunke och vänd i apelsinskalet, mandelmjöl, polenta, vaniljpulver och ytterligare en halv dl apelsinjuice.
8
Häll över i formen och grädda i cirka 30–40 minuter. Låt kakan svalna innan du tar ur den från formen.
9
Servera med apelsin- och honungssirapen, skivad apelsin och lättvispad grädde.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Hemmagjord snickers

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone