Gratinerad löksoppa – en fransk klassiker
Gratinerad löksoppa – den här franska klassikern är verkligen gourmetmat med budgetpris. Några lökar, en skvätt vin, buljong och lite kryddor, och så en ostmacka till gratineringen. Voilà!
Ingredienser
Ingredienser
3
lökar, gula
1 klick
smör
1 l
Hönsbuljong
1 dl
Vitt vin
1
lagerblad
0.5 tsk
timjan
Salt och svartpeppar
Till gratinering
4
brödskivor, gärna surdeg
1 klick
smör
8 skivor
ost, lagrad med mycket smak
Gör så här
1
Skala och skiva löken och fräs den i smöret i en stor kastrull, Häll på vin och hönsbuljong innan löken hunnit få färg. Lägg i lagerblad och timjan.
2
Låt småputtra på låg värme i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3
Sätt ugnen på 250 grader.
4
Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på båda sidorna. Lägg på osten.
5
Skopa upp soppan i ugnsfasta skålar, lägg på brödet med ostskivan uppåt och gratinera i ugnen till osten smält och fått lite färg, cirka 5–7 minuter.
6
Ställ de heta soppskålarna på assietter.