Blomkålssteaks med ingefära och curry
Blomkålssteaks – det är otroligt gott att steka grönsaker och krydda på alla tänkbara sätt. Skiva blomkål och krydda med vitlök eller chili och örter. Om grönsakerna på tallriken har lite olika konsistenser som varierar tuggmotståndet blir maten ännu godare. Recept ur kokboken ”Vego på 15 minuter” av Maria Zihammou.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Blomkål
1
vitlöksklyfta
1 msk
Ingefära färsk , finriven
1 tsk
Curry
Salt och svartpeppar
4 msk
Olivolja
Yoghurtsås med gurka och koriander
0.5
gurka
2 dl
yoghurt, tjock
2 msk
Koriander, finhackad
1
Lime, saften av
Till servering
Sallad med t.ex. babyspenat eller tomatsallad med rödlök och en god vinägrett.
Ris, bulgur, quinoa eller bröd.
Gör så här
1
Sätt ugnen på 250 grader.
2
Dela blomkålen på mitten i två halvor och skär i centimetertjocka skivor längs med stammen. Lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper.
3
Skala och finhacka vitlöken. Blanda en kryddpasta av finhackad vitlök, finriven ingefära, curry, lite salt och peppar tillsammans med olja. Häll blandningen över blomkålen. Se till att den kommer åt över hela stekytan, gnid gärna in med händerna för att det skall komma åt ordentligt.
4
Ställ in plåten i mitten av ugnen och ugnsbaka i ca 15 minuter tills blomkålen fått fin färg men ändå har en rå kärna kvar i mitten.
5
Gör under tiden yoghurtsåsen. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Blanda med yoghurt, finhackad koriander och limesaft. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, bulgur eller quinoa och sallad med babyspenat och en god vinägrett.
6
VEGAN: Byt ut yoghurt mot vegetabiliskt alternativ eller gör istället en gurksallad och tillsätt gärna krämigt mjuk avokado i mindre bitar.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen