Majs och sötpotatispuffar
Majs och sötpotatispuffar - mums. Ja, är du sugen på något riktigt gott har du hittat hem! Puffarna blir gyllenbruna och fluffiga med krispig yta. Ät dem med hemmagjord sötsur sås.
Recept från ”Vegansk streetfood” av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani.
Ingredienser
Ingredienser
100 g
Sötpotatis
3
kaffirlimeblad
4 dl
Kikärtsmjöl
1 tsk
himalayasalt
1 tsk
Bakpulver
2.5 dl
Vatten
2 msk
röd currypasta, färdig eller egengjord
200 g
Majskorn
Frityrolja
Sötsur sås
3
spansk chili
1
piripiri chili
2
vitlöksklyfta
4 dl
Vatten
5 msk
agavesirap
1.5 msk
Risvinäger
0.5 tsk
paprikapulver
2 tsk
himalayasalt
1 msk
maizena
Röd currypasta
5
röda spanska chilipepparfrukter
1
piripiri chili, valfritt
1
citrongrässtjälk
2
kaffirlimeblad
1 bit
galanga, en sorts ingefära (ungefär 3 cm/bit)
2
shalottenlök
3
korianderrötter
0.5 tsk
himalayasalt
Gör så här
1
Skala sötpotatisen och riv den grovt. Skiva limebladen tunt. Blanda kikärtsmjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vatten, börja med 2 ½ dl och tillsätt sedan mer om det behövs. Smeten ska vara tjockare än pannkakssmet. Blanda i röd currypasta, sötpotatis, limeblad och majs.
2
Fyll en stor, tjockbottnad kastrull ungefär till hälften med frityrolja och hetta upp till 165–180 grader. Använd termometer. Klicka ner smeten i oljan med hjälp av två matskedar och fritera tills de har fått fin färg. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera med sötsur sås.
3
Sötsur sås: Finhacka chili och vitlök. Blanda allt utom maizenan i en kastrull och sikta sedan i maizenan. Koka upp och låt koka under omrörning i 10–15 minuter. Låt svalna.
4
Röd currypasta: Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare till en slät pasta. Om du inte har någon matberedare kan du använda en mortel. Förvara currypastan i en burk med lock i kylen så håller den upp till en månad. För längre hållbarhet kan du frysa in den.