Chokladtarte med tre smaker

Av Godare

Vad tycker du?

Chokladtarte med tre smaker

(3)

En tarte med tre olika smak­sättningar: kola len som sammet, vaniljkräm piffad med citron, krämig choklad med lakrits.
– Jag har lite hatkärlek till att göra små tarteletter, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. För det första är det lite pilligt och för det andra tappar jag lätt koncentra­ tionen (läs: humöret). Men varje gång blir jag så nöjd med resultatet.

Tre fantastiska fyllningar till tarteletter.

Ingredienser

Chokladmördeg

2.3 dl
Vetemjöl
1 dl
Florsocker
0.5 dl
Mandelmjöl
2 msk
Kakao
1 tsk
Vaniljsocker
0.5 tsk
Salt
90 g
Smör, rumsvarmt och osaltat
1
Äggula

Seg kola med flingsalt

vispgrädde
1.5 dl
ljus sirap
1.5 dl
muscovadosocker, ljust
1 tsk
Vaniljsocker
120 g
Smör, i kuber
flingsalt, till garnering

Vaniljkräm och färska bär

0.5
vaniljstång
2.5 dl
mjölk, 3 %
0.5 dl
strösocker
4
äggulor
0.3 dl
maizena
15 g
Smör, rumsvarmt
1
citron, rivet skal
färska bär
Hallon-/lakritskulor från naturgodishyllan eller egna tryfflar av vit choklad rullade i hallonpulver
ätbara blommor

Choklad, lakrits och hallon

400 g
Mörk choklad, ca 50 %
vispgrädde
2 msk
Lakritspulver, samt 1 msk till garnering
Hallon, frystorkade

Gör så här

1
Chokladmördeg: Rör ihop alla ingredienser utom äggulan i en bunke, blanda tills du har en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in och kyl i 30 minuter. Kavla ut degen ca 3 millimeter tunt och stansa ut cirklar som är lite större än formen/formarna, med hjälp av en stansring. Fodra sedan formarna med degen och nagga med gaffel. Ställ tarteletterna i frysen en kvart så håller de formen bättre under gräddning. Grädda små tarteletter i 8–10 minuter och en stor tarte 20–25 minuter mitt i ugnen (180 grader varmluft) och passa noga på slutet. Låt skalet svalna innan du tar ut det ur formen.
2
Seg kola med flingsalt: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en kastrull, låt sjuda ca 20 minuter. Den är klar vid 117 grader – eller gör ett klassiskt kulprov i ett glas vatten. Ta kastrullen från värmen, tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills du har en jämn och blank kola. Häll smeten i pajskalet när kolan svalnat lite. Strö över flingsalt och låt stå i kylen minst 1 timme.
3
Vaniljkräm och färska bär: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken, hälften av sockret, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–20 minuter. Vispa äggulor, maizena och resten av sockret pösigt med elvisp i en bunke. Slå över den heta mjölken och blanda ordentligt, häll tillbaka i kast­ rullen och vispa tills den tjocknat. Ta upp vaniljstången och häll vaniljkrämen i en bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält helt. Plasta direkt mot ytan och låt stå i kylskåp tills krämen är kall. Fyll dina skal med vaniljkrämen och garnera med bär, godis och blommor.
4
Choklad, laktrits och hallon: Hacka chokladen och smält försik­ tigt i mikrougn eller över vattenbad. Koka upp grädden med lakrits­pulvret. Häll den varma lakritsgrädden över chokladen och rör till en jämn kräm. Fyll dina skal och låt krämen svalna något innan du garnerar med frystorkade hallon och lakritspulver. Färska hallon är såklart svingott det med!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Linn Utbults godaste desserter

  2. Saffranspannacotta med pepparkaka

  3. Rulltårta – pistage och vit choklad

  4. Chokladpaj med botten av salta pinnar

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone