Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

Av Godare

(31)

Vad tycker du?

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegetariskt alternativ. Chiafrön och svarta bönor är gott att använda i burgarna och smaksätta med koriander och sesamfrön.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.

Ingredienser

Ingredienser

1 mskChiafrön, eller ett ägg för varje matsked
1 mskVatten
6 dlsvarta bönor, kokta
0,5 dlmajsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
1 Lök
0,5 tskSalt
svartpeppar
2 mskkoriander, fryst
Olja, att steka i
sesamfrön

Egen pesto:

100 gsolroskärnor
10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast 
2 dlRapsolja
15 gBasilika, fryst
2 vitlöksklyftor
100 gost
Salt och peppar
rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak

Pestokräm:

1 dlpesto, gärna hemmagjord
2 dlturkisk yoghurt

Picklad rödlök:

2 rödlökar, små
2 dlSocker
3 dlVatten
1 dlättika, 12 %

Servera med:

4 hamburgerbröd

Gör så här

1
Börja med att pickla löken (gärna ett dygn i förväg): Hacka löken i halvringar och lägg i en burk. Koka snabbt upp ättika, socker och vatten tills allt lösts upp, låt det sedan svalna och häll över löken så att den täcks. På med lock och in i kylen.
2
Blötlägg chiafrön i 1 msk vatten och låt stå.
3
Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar. Lägg i en bunke och blanda i majsstärkelse/potatismjöl, riven gul lök, salt, peppar och koriander. Blanda väl.
4
Blanda i chiafröna, som nu ska ha blivit som en gel.
5
Gör peston: Torrosta solroskärnorna i stekpanna. Mixa stjälkar eller blast, fryst basilika, rapsolja, solroskärnorna och vitlök till en fin smet. Riv i osten. Salta och peppra. Vill du ha i citronskal river du i det på slutet. Förvara i burk i kylen.
6
Gör pestokräm: Blanda pesto med yoghurt och ställ åt sidan.
7
Hetta upp en stekpanna med olja. Forma burgarsmeten till 4 bitar. Om de är lösa, addera lite mer majsstärkelse/potatismjöl.
8
Strö lite sesamfrön på båda sidor.
9
Lägg bitarna i den heta stekpannan och låt bitarna få en yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i cirka 3–5 minuter.
10
Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (18)

    Bönchili med majskräm

  2. (41)

    Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt

Vegetariskt

Visa alla
(1)

Grillad ananas

(1)

Auberginerullar med keso

(1)

Tacosallad med pasta

(1)

Rödbetspasta