Krämig musselsoppa med tomat

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Krämig musselsoppa med tomat

Imponera på dina gäster med en läcker förrätt som doftar ljuvligt gott. En krämig soppa på blåmusslor, vitt vin, grädde, plommontomater och en nypa saffran, toppad med färsk basilika.

Receptet räcker till fyra portioner som förrätt eller två som huvudrätt.

Soppa på blåmusslor, vitt vin, saffran och plommontomater är en perfekt förrätt.
Soppa på blåmusslor, vitt vin, saffran och plommontomater är en perfekt förrätt.

Ingredienser

1 kgblåmusslor
1 dlolivolja
5 vitlöksklyftor
1 Lök, medelstor
0,5 morot
1 stjälkbladselleri
4 plommontomater, eller kvisttomater
1 nypasaffran, kan utelämnas
1,5 dltorrt vitt vin
4 stjälkarbasilika, färsk
2 dlgrädde

Gör så här

  1. Skölj musslorna ordentligt i rinnande kallt vatten. Släng skadade skal och skal som inte sluter sig om du "knackar" på dem.
  2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten tills skalet lossnar och lägg dem sedan genast i iskallt vatten. Ta bort skalet, dela tomaterna på mitten och skrapa ur den mjuka kärnan (ta vara på skal och frön). Hacka tomatköttet grovt och ställ åt sidan så länge.
  3. Skär lök, morot och selleri i små tärningar och vitlöken i tunna skivor. Hetta upp olivoljan i en rymlig gryta. Tillsätt lök, morot, selleri och vitlök. Låt det fräsa/sjuda tills grönsakerna börjar mjukna. Plocka basilikabladen från stjälkarna, lägg bladen åt sidan så länge och släng stjälkarna i grytan tillsammans med tomatresterna och en nypa saffran. Låt det puttra tills alla grönsaker är helt mjuka.
  4. Tillsätt blåmusslor och vitt vin. Lägg på locket och låt koka tills musslorna öppnar sig. Lyft ur musslorna och se till att all buljongen finns kvar i grytan. Ta bort basilikastjälkarna och mixa buljongen och grönsakerna till en slät och fyllig soppa.
  5. Tillsätt grädde och låt soppan koka upp, smaka av med salt och peppar. Plocka musslorna ur skalen. Fördela musslorna och de grovhackade tomaterna i djupa tallrikar. Slå över het soppa och strö till sist över finstrimlad basilika.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Krämig musselsoppa med tomat