Bröllopstårta med citron och fläder

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Bröllopstårta med citron och fläder

Bröllopstårta med citron och fläder är en fantastisk bröllopstårta inspirerad av den som serverades på Meghan Markles och Prins Harrys bröllop. Receptet räcker till 30 gäster.
Det är fullt möjligt att dubblera receptet på tårtbottnarna istället för att göra det i två omgångar, men med en vanlig köksmaskin kan resultatet bli bättre när du gör två omgångar.

Romantiska smaker av citron och fläder passar fint i en bröllopstårta.
Romantiska smaker av citron och fläder passar fint i en bröllopstårta.

Ingredienser

Tårtbotten x 2

225 gSmör , rumstempererat
300 gSocker, finkornigt
4 ägg, medelstora
300 gVetemjöl, siktat
2,5 tskBakpulver
2 tskvaniljsocker
1,2 dlmjölk

Citron- och fläderblomslag

3 dlcitronsaft, färskpressad
2,5 dlSocker
2,5 dlVatten
1 dlfläderblomssaftkoncentrat, cirka, smaka dig fram

Smörkräm

375 gSmör , rumstempererat
3 tskVaniljsocker
3 dlmjölk
2 lFlorsocker, siktat

Till garnering

Ätbara blommor

Gör så här

1
Värm ugnen till 170 grader och klä formarna med bakplåtspapper.
2
Gör två portioner av tårtbottenreceptet. Vispa smör och socker lätt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa in varje ägg ordentligt.
3
Sikta ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa i hälften av det torra, sedan mjölken och till sist resten av det torra. Vispa ihop allt snabbt till en slät och jämn smet.
4
Fördela smeten (x 2) mellan formarna och grädda dem mitt i ugnen i ca. 35-45 minuter. Kolla med en provsticka. Låt svalna på galler.
5
Koka upp citronsaft, socker och vatten till lagen. Låt det puttra i fem minuter och sedan svalna. Tillsätt fläderblomssirap. Anpassa mängden fläderblom efter egen smak. Mängden beror lite på hur koncentrerad sirapen är.
6
Vispa smöret till smörkrämen i 3-4 minuter. Stoppa maskinen några gånger och skrapa ner från kanterna på skålen.
7
Vispa i vaniljsocker och tillsätt hälften av mjölken och ca. 4 dl av florsockret. Vispa tills allt är ordentligt blandat. Vispa i resten av mjölken och resten av florsockret. Vispa kraftigt i 3-4 minuter, tills krämen är slät, smidig, tjock och fluffig.
8
Skär varje tårtbotten i 3-4 jämna lager. Droppa rejält med citron- och fläderblomslag över bottnarna. Bygg kakorna separat med ett jämnt och tunt lager smörkräm mellan lagren. Se till att kakorna är raka och jämna.
9
Lägg den största kakan på en kakfat. Täck hela kakan med ett jämnt lager smörkräm. Lägg på mittenkakan och täck den med smörkräm. Lägg till sist den minsta kakan ovanpå och täck den med ett fint och jämnt lager smörkräm.
10
Ställ kakan i kylen fram till servering. Dekorera tårtan med vackra blommor precis innan servering.
11
Tips! Ett annat sätt att sätta ihop bröllopstårtan är att bygga ihop och garnera tårtorna separat, inte ovanpå då, och sedan låta tårtorna stå i kylen fram till servering. Lägg tårtorna ovanpå varandra precis innan servering och dekorera. Spara gärna lite av smörkrämen så att du kan dölja skarvarna.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Bröllopstårta med citron och fläder

Ämnen