Irish stew: gryta med lamm och potatis

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Irish stew: gryta med lamm och potatis

Irish stew är en gryta med bland annat lammbog och potatis. Vill du använda kål så delar du ett halvt kålhuvud i smala klyftor och varvar kålen med resten av ingredienserna. Soda bread är ett klassiskt tillbehör men det går lika bra med ett gott surdegsbröd.

Gryta med lamm och potatis
Gryta med lamm och potatis

Ingredienser

1,5 kgLammbog
4 lökar
6 Morötter, medelstora
10 potatisar
1 kvisttimjan
1 llammfond
smör, eller neutral olja, till stekning
Salt och svartpeppar
Persilja , till garnering

Gör så här

  1. Klappa köttskivorna torra med hushållspapper och dela stora skivor på mitten. Krydda köttet med salt och malen peppar. Rensa löken och dela den i stora klyftor. Skala och skär morötterna i små bitar. Skala och skär potatisen i grova bitar eller tjocka skivor.
  2. Använd en stor tjockbottnad gryta (med tättslutande lock). Hetta upp lite smör och/eller olja i pannan och bryn köttet väl på båda sidor. Bryn i flera omgångar.
  3. Lyft upp köttet ur grytan, tillsätt lite mer smör eller olja och stek lök och morötter i några minuter tills grönsakerna fått lite färg.  Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt timjan, potatis och fond.
  4. Koka upp, lägg på locket och låt det hela puttrasjuda tills köttet är helt mört och faller av benet (tar ca. 1-2 timmar). Strö över hackad persilja vid servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Irish stew: gryta med lamm och potatis