Citronkyckling i ugn

Av Lise Finckenhagen

(11)

Vad tycker du?

Citronkyckling i ugn

Bjud familjen på en klassisk fredagskyckling. Drick något gott och låt kycklingen sköta sig själv i ugnen tillsammans med vitlöksklyftor, citron, paprikapulver och färska örter. Servera med ugnsrostad klyftpotatis och en god sallad.

Ugnsrostad kyckling med vitlök, citron, paprikapulver och färska örter är perfekt fredagsmat.
Ugnsrostad kyckling med vitlök, citron, paprikapulver och färska örter är perfekt fredagsmat.

Ingredienser

1 Hel kyckling, ca. 1,2 kilo, ev några extra kycklinglår
5 mskolivolja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 mskfärsk timjan, hackad
färsk rosmarin, hackad
0,5 citron, saften
paprikapulver
salt och malen peppar

Till servering

Klyftpotatis
en god sallad

Gör så här

  1. Dela den hela kycklingen i lår och bröst. Dela brösten på mitten (dela ev. låren i överlår och klubbor om de är stora). Lägg kycklingen i en lämplig ugnsform och krydda bitarna med salt och peppar.
  2. Blanda olja, citronsaft, vitlök och örter till en kryddolja, stöt gärna ihop dem i en mortel. Fördela kryddoljan över kycklingen (och gnugga gärna in den så att oljan fördelas jämnt). Se till att skinnsidan på kycklingbitarna är vänd uppåt.
  3. Strö över lite paprikapulver, och lägg ett par citronbåtar och några örtstjälkar här och där.
  4. Stek kycklingen i 200 grader i ca. 35-40 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt. Låt kycklingen vila i minst 10 minuter innan servering.
  5. Tips: Lägg till ett par extra kycklinglår om du vill ha större portioner.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Citronkyckling i ugn