Thailändsk som tam – med svensk kålrot
Ta det lugnt med chilin när du lagar thailändsk som tam. Du kan ha i mer om det blir för mesigt. Svårare att ångra sig åt andra hållet.
Ingredienser
Ingredienser
3
vitlöksklyftor
4
chilifrukter, snälla
4 msk
Fisksås
3 msk
Sirap
4
Lime, ekologiska
2
tomater
300 g
Kålrot
2
Morötter, små
12
haricots verts
1.5 dl
jordnötter
1 kruka
koriander
Gör så här
1
Fram med stora morteln.
2
Skala vitlöksklyftorna och skölj chilifrukterna. (Lägg ett par av dem åt sidan om du är osäker på styrkan). Skär i stora bitar och lägg i morteln. Mosa ihop.
3
Häll i fisksåsen, sirapen och pressa i 3 av limefrukterna. Skölj tomaterna och skär i stora bitar. Ner i morteln och mosa ihop allt till en välblandad smet.
4
Skala kålroten och morötterna. Skär i 2–3 mm tunna skivor eller hyvla med mandolin. Skär skivorna i strimlor.
5
Lägg i morteln. Ryms de inte? Ta då fram en stryktålig bunke. I med strimlet, den mortlade smeten, haricots vertsen, en tredjedel av jordnötterna och mangla på med mortelstöten. Meningen är inte att totalmosa vegot utan att luckra upp det så att det bättre tar upp smaksättningen och att få bort råkostkonsistensen.
6
Smaka av med mer mortlad chili, fisksås, sirap och/eller lime om det behövs.
7
Strö över resten av jordnötterna, en massa plockade korianderblad och servera.