Brioche – så lyckas du

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Brioche – så lyckas du

Brioche är ett riktigt lyxbröd som kan bakas som flätor, kransar, små bullar, stora bullar eller bullar ovanpå varandra. Med samma grunddeg kan du baka söta varianter också, om det är det som lockar mest. Degen ska helst få vila över natten i kylen, så lite planering krävs. Av denna anledning är den totala tiden som spenderas cirka 20 timmar.

Brioche, fluffigt och gott.
Brioche, fluffigt och gott.

Ingredienser

0,5 dlmjölk, kall
15 gJäst, färsk
6 ägg, medelstora eller stora
500 gmjöl
1 tskSalt
30 gSocker
275 gsmör, rumstemperatur

Till pensling

ägg

Till dekoration

nötter, hackade (kan uteslutas)

Gör så här

1
Rör ner jästen i mjölken i en bakmaskinsskål. Vispa i äggen och tillsätt mjöl, salt och socker.
2
Kör degen på låg hastighet i 5 minuter. Skrapa ner degen ordentligt på bunkens sidor, öka hastigheten till medel och kör degen i ca 10 minuter, tills den blivit smidig och elastisk.
3
Sänk till låg hastighet igen och tillsätt smöret, lite i taget. Öka hastigheten till lite över medel när allt smör är tillsatt, och kör degen i ytterligare 5-10 minuter tills den blivit väldigt smidig, glansig och elastisk.
4
Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk över folien. Låt degen jäsa på köksbänken i 1-2 timmar, eller till dubbel storlek.
5
Vik ner degen i bunken, täck med plastfolie igen och låt den stå i kylen över natten, dock inte längre än 24 timmar.
6
Ta fram den önskade formen du vill använda. Här har två kakformar med vågiga kanter (1,2 liter) använts. Alternativt kan du använda två runda former, 20 cm i diameter. Vanliga brödformar kan också användas.
7
Smörj formarna lätt med lite smör eller olja.
8
Häll över degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den snabbt. Det är viktigt att degen inte blir varm medan du jobbar med den, då blir den väldigt kladdig och svår att arbeta med. Fall inte för frestelsen att tillsätta mer mjöl under knådningen, det kommer att påverka slutresultatet.
9
Dela degen i 14 lika stora bitar (75-85 g) och rulla dem till bollar. Fördela och placera bullarna bredvid varandra i formarna. Täck med plastfolie och låt bröden jäsa på köksbänken i två timmar. Värm ugnen till 185 grader.
10
Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Brioche – så lyckas du

Ämnen