Böngryta – nyttigt och riktigt gott

Av Godare

Vad tycker du?

Böngryta – nyttigt och riktigt gott

(7)

– Jag fastnade på riktigt för bönor när jag besökte New Orleans för första gången och åt mig runt på olika bbq-hak. Där får du en slev välsmakande bönor till nästan allt du äter, ofta någon form av små svarta bönor. Nyttigt är det visst också, säger Per Ehrlund i sin kokbok Grilla mer.

Färgglad böngryta med kryddiga smaker.

Ingredienser

Ingredienser

3
vitlöksklyftor, fint skivade
1
Gul lök, delad och skivad
2
färska lökar, hackade med blast och allt
2
röda chilifrukter, grovt hackade
1 msk
Spiskummin, malen
1 tsk
Chilipulver
0.5 tsk
Paprikapulver, rökt
500 g
Borlottibönor, kokta
500 g
Svarta Bönor KRAV, kokta
1 dl
Spad, från de svarta bönorna
1 msk
Rapsolja
5 dl
öl, ljus lager (typ Dortmunder)
0.5 dl
Äppelcidervinäger
2 msk
Grönsaksfond
1.5 dl
Koriander, hackad (spara 0.5 dl till garnering)
salt
Svartpeppar, nymalen

Gör så här

1
Skala och skiva/hacka vitlök, gul lök och färsk lök. Hacka chilifrukterna.
2
Blanda spiskummin, chilipulver och paprikapulver i en liten skål.
3
Låt bönorna rinna av, men spara 1 dl av spadet som de svarta bönorna ligger i.
4
Vid grillen: Tänd briketter i ett tändrör, fyll ca 3/4 av röret. När de är klara, häll briketterna i mitten av grillen. Stäng locket.
5
Stäm av temperaturen och placera gjutjärnspannan/woken på direkt värme. Stäng locket och vänta i 5 minuter så att pannan hinner bli varm.
6
Lyft av locket och häll i rapsoljan. Ha därefter i all lök i pannan och låt den fräsa tills den börjar få lite färg. I med kryddblandningen och rör om. Låt kryddorna fräsa med löken, men se upp så att de inte bränns. Tillsätt bönorna och blanda.
7
Tillsätt därefter öl, vinäger, grönsaksfond och spadet från de svarta bönorna. Låt koka upp. Rör till sist i koriander och hackad chili.
8
Om du nu vill ha en liten röktouch på böngrytan lägger du rökflisen på glöden och stänger locket. Rör om med jämna mellanrum. Skulle du uppleva att det blir för varmt får du flytta pannan till indirekt värme. Låt alltsammans koka ihop till tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Chilidressing – het och god

  2. Picklade körsbärstomater

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Amerikansk mat
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Grillad majs med chilismör

Sötpotatisbowl med avokadohummus

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok