Potatis- och purjolökssoppa

Av Godare

(6)

Vad tycker du?

Potatis- och purjolökssoppa

Dagens smarta middag är en god potatis- och purjolökssoppa. Enkel att laga, vänlig för plånboken och lätt att variera för den som har experimentlusta. Det går utmärkt att byta ut purjon, testa med en gul lök, ett par morötter eller en palsternacka.

Potatis- och purjolökssoppa

Ingredienser

650 gPotatis
150 gPurjolök
1 grönsaksbuljongtärning
3 dlmjölk
1 tskSalt
1 krmVitpeppar

Gör så här

1
Skala och dela potatisarna. Slanta upp purjolöken. Lägg allt i en gryta och fyll på med vatten tills det täcker gott och väl. Tillsätt buljongtärningen. Koka upp och låt koka tills potatisen är helt mjuk, det tar cirka 20 minuter.
2
Häll av vattnet, men spara det. Kör potatis och purjolök i en matberedare till en slät massa. Späd med lite av potatisvattnet så går det lättare. Självklart går det bra att i stället för matberedare använda en stavmixer.
3
Häll tillbaka potatisblandningen i kastrullen. Späd med mjölk, tillsätt salt och vitpeppar och koka upp. Smaka av med mer salt om så önskas.
4
Servera med en klick örtkryddad crème fraiche och färsk timjan. Som så mycket annat blir soppan lite godare med knaperstekt bacon. Hyvlad parmesan och brödkrutonger är också delikat.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (7)

    Wonton – soppa med svampfyllda knyten

  2. (102)

    Sötpotatissoppa med bacon

  3. (16)

    Gratinerad löksoppa

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Soppa

Soppa

Visa alla
(1)

Kryddig nudelsoppa

(1)

Krämig musselsoppa med tomat

(1)

Jordärtskockssoppa

(1)

Gulaschsoppa på termos