Filmjölkslimpa med solroskärnor

Av Godare

(139)

Vad tycker du?

Filmjölkslimpa med solroskärnor

På nittiotalet kom den där filmjölkslimpan som plötsligt fanns på alla restauranger. Här är ett recept på ett härligt och lättbakat bröd. Passar utmärkt till både frukost, soppa eller buffé. Recept ur ”Blomster och bakverk” av Annelie Andersson.

Filmjölkslimpa med solroskärnor

Ingredienser

2,5 dlRågkross
3,5 dlVatten
5 dlDinkel, siktat, eller vete
2 dlGrahamsmjöl
3 dlrågsikt
1,5 dlVetekli
2 dlsolroskärnor
2 tskSalt
4 tskBikarbonat
1 lfilmjölk , gärna rumstempererad
2 dlmörk sirap

Gör så här

1
Börja med att skålla rågkrosset genom att hälla kokande vatten över och låta det stå i minst 3 timmar eller över natten.
2
Värm ugnen till 175°. Smörj formarna eller klä med bakplåtspapper.
3
Blanda samman alla torra ingredienser i en stor bunke. Rör ner fil tillsammans med skållat rågkross och sirap. Blanda allt ordentligt så inga mjölfickor finns kvar, det blir en ganska så lös smet. Fördela smeten i formarna, jämna till ytan med en slickepott och pudra över lite mjöl eller strö över några solroskärnor. Stick några hål i smeten med en grillpinne eller liknande så är risken mindre att brödet spricker.
4
Grädda bröden i 1,5 timme i nedersta delen av ugnen. Täck med folie om det behövs mot slutet. Ta ut formarna och tippa ut bröden. Om bröden känns ljusa eller mjuka kan du ställa in dem på galler utan form i 5 minuter till, så får kanterna runtom en fin yta. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (45)

    Långjästa morotsfrallor

  2. (31)

    Päronpaj med lyxig kompott

  3. (188)

    Lantbröd på råg

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd

Bröd

Visa alla
(1)

Focacciapizza med mozzarella och tomat

(1)

Enkelt vitlöksbröd med ost

(1)

Persiljebröd med vitlökssmör

(1)

Grillat bröd med skordalia