Matvetesallad med ägg och tonfisk
Här får matvetet sällskap av bönor, ägg och tonfisk på burk. Köp gärna en tonfisk av god kvalitet som ligger i en god olja – det lönar sig. Det här är en rätt med mycket smak och näring som dessutom mättar riktigt bra. Recept av Tareq Taylor ur kokboken ”Det goda livet”.
Ingredienser
Ingredienser
2 dl
Matvete
1 msk
Vitvinsvinäger
3 msk
olivolja
flingsalt
1 dl
Crème fraiche
1 dl
Vatten
100 g
Vaxbönor
2
Salladslökar
1 burk
tonfisk, i olja. Á 225 g
0.5 dl
persilja
1
citron, rivet skal och juice
2 kvistar
Färsk dragon, eller ½ tsk torkad
2 tsk
Fransk senap
2
ägg, kokta
oliver, gröna och svarta med kärna
Till servering
Bröd, t ex focaccia
Gör så här
1
Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen, det brukar ta cirka 12 minuter. Spola vetet i kallt vatten så det svalnar och lägg upp i en skål.
2
Blanda vetet med vinäger, olja och salt. Rör ner crème fraiche och vatten och blanda till en krämig röra.
3
Skär vaxbönorna i bitar om 2–3 centimeter. Förväll dem snabbt i kokande vatten med lite salt (använd gärna vattnet från matvetekoket). Spola bönorna i kallt vatten. Strimla salladslökarna.
4
Lägg tonfisk, bönor, persilja, salladslök, senap och oliver i en skål. Riv först citronskalet över, dela sedan citronen och pressa halvorna över alltihop.
5
Hacka dragonbladen och lägg i dem – eller använd torkad dragon. Blanda runt.
6
Dela äggen i halvor och fördela på salladen. Servera med till exempel focaccia.