Rostad blomkålssoppa
Rostad blomkålssoppa – en värmande soppa med lena, goda smaker av rostad blomkål. Spara några blomkålsbuketter till serveringen. Vill du ha lite extra crunch passar det bra med hackade hasselnötter också.
Ingredienser
Ingredienser
1
blomkålshuvud
1
vitlöksklyfta
2
Schalottenlökar
2 msk
Olivolja
1 l
Kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong
Timjan färsk
200 g
färskost
Salt och svartpeppar
Topping
1 msk
gröna blad
1 msk
Olivolja
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader.
2
Soppa: Dela blomkålen i buketter. Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills de fått fin gyllene färg.
3
Koka upp vatten och lägg i buljongtärningarna. Finhacka timjan och tillsätt den i buljongen. Lägg i de rostade grönsakerna, spara någar bitar blomkål till dekoration. Sjud på låg värme i cirka 30 minuter, blomkålen ska vara riktigt mjuk.
4
Skeda i färskosten och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
5
Toppa med några buketter rostad blomkål vid serveringen och gärna några gröna bladkryddor. Ringla på lite olivolja. Server med ett gott nybakat bröd eller några grissini.