Burgarkungen Adam Bidermans bästa recept

Av Jon Hansson

(8)

Vad tycker du?

Burgarkungen Adam Bidermans bästa recept

En äkta amerikansk hamburgare med friterade, gröna tomater. Här är Adam Bidermans tävlingshamburgare från kampen mot Johan Jureskog. Jureskog vann men Bidermans hamburgare är ändå väl värd att testa.

Nola fire burger signerad Adam Biderman.
Nola fire burger signerad Adam Biderman.

Ingredienser

4 hamburgerbröd
4 hamburgare, à 150-200 g
8 deep fried green tomatoes
60 mlchipotlemajonnäs
60 mlpimento-cheese
120 gholy-trinity relish

Chipotlemajonnäs

3 dlMajonnäs
2 msktabasco chipotle

Pimento-cheese

100 gRiven ost, amerikansk cheddar eller Västerbottens
0,5 krmSvartpeppar, mald
0,75 dlchipotlemajonnäs
0,2 dlTabasco red pepper sauce

Deep fried green tomatoes

3 tomater, gröna tomatillos
2,5 dlFilmjölk
0,75 dlVatten
1 mskCitronjuice
1 mskSalt
300 gStröbröd
1 mskSalt
1 mskSvartpeppar, mald
1 mskVitlökspulver
1 mskpersilja, torkad
1 mskOregano, torkad, torkad
1 mskBasilika, torkad
2 mskred chili and ginger mix
1 lVegetabilisk olja, för fritering

Holy trinity relish

100 gblekselleri
100 gPaprika, grön
100 gGul lök
100 gpoblanopaprika
100 gFÄRSK JALAPEÑO
100 gJalapenos, picklade
1,2 dlSocker
2 dlÄppelcidervinäger
1,5 mskgrön tabasco

Gör så här

1
Holy trinity relish: Dela och kärna ur paprikorna och den färska jalapenon. Skär ner dem i mindre bitar. Skala och hacka löken grovt. Skölj bleksellerin, dela på diagonalen och hacka i cm-stora bitar. Mixa de picklade jalapenosarna i matberedare och ställ åt sidan. Mixa sedan gul lök, blekselleri, grön paprika, poblanopaprika samt den färska jalapenon i matberedaren tills de är ”finhackade”. Lägg alla ingredienser i en kastrull och addera sockret och äpplecidervin­ägern och låt koka i 1–1,5 timme under omrörning. Lägg i de picklade jalapenosarna och den gröna Tabascon och låt koka i 30 minuter tills fin konsistens. Lägg över i bunke och låt svalna i kylen innan servering. Denna relish kan med fördel göras dagen ­innan.
2
Deep fried tomatoes: Skiva tomaterna i 1 cm skivor. Blanda filmjölken med citronjuice, vatten och salt. Lägg i tomaterna och låt ligga i lagen i minst 20 minuter, de kan ligga längre. Blanda ströbrödet med alla torra kryddor. Lyft tomatskivorna ur filmjölken och panera i strödbrödsmixen. Se till att täcka tomaterna och att det blir torrt. Det går bra att förbereda dessa och förvara i frys innan fritering. Fritera i vegetabilisk ­olja (175 grader) i cirka 1 minut och 20 sekunder tills de får en gyllene färg. Lägg sedan på papper och förvara i rumstemperatur, friteringen skall göras inom 1 timme innan serveringen för att tomaterna ska vara ordentligt krispiga.
3
Pimento-cheese: Blanda ihop allt i en bunke, använd stavmixer för att få smeten jämn. Håll kyld.
4
Chipotlemajonnäs: Blanda ihop båda ingredienserna i en bunke, användes både till burgarna och till ­pimento-cheesen. Håll kyld.
5
Burgarna: Salta och peppra hamburgaren, tryck ut hamburgaren så den har en diameter som är lite större än brödet och grilla sedan på båda sidor i 3–4 minuter per sida till en innertemperatur på cirka 40 grader (använd gärna termometer). Ta sedan av burgaren och låt vila 5 minuter. Lägg sedan brödet på grillen cirka 1 minut på vardera sida till gyllene färg. Lägg ett par skivor pimento-cheese på varje burgare. Lägg på 1 msk chipotlemajonnäs i bottenlocket. Lägg cirka 2 msk holy ­trinity-relish i topplocket och sedan 2 deep fried green tomatoes. Lägg till sist hamburgarna på grillen med locket stängt i 1 minut så att osten smälter och lägg sedan burgaren på bottenlocket och servera.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Burgarkungen Adam Bidermans bästa recept