Burgarkungen Adam Bidermans bästa recept

Av Jon Hansson

Vad tycker du?

Burgarkungen Adam Bidermans bästa recept

(8)

En äkta amerikansk hamburgare med friterade, gröna tomater. Här är Adam Bidermans tävlingshamburgare från kampen mot Johan Jureskog. Jureskog vann men Bidermans hamburgare är ändå väl värd att testa.

Nola fire burger signerad Adam Biderman.

Ingredienser

Ingredienser

4
hamburgerbröd
4
hamburgare, à 150-200 g
8
deep fried green tomatoes
60 ml
chipotlemajonnäs
60 ml
pimento-cheese
120 g
holy-trinity relish

Chipotlemajonnäs

3 dl
Majonnäs
2 msk
tabasco chipotle

Pimento-cheese

100 g
Riven ost, amerikansk cheddar eller Västerbottens
0.5 krm
Svartpeppar, mald
0.75 dl
chipotlemajonnäs
0.2 dl
Tabasco red pepper sauce

Deep fried green tomatoes

3
tomater, gröna tomatillos
2.5 dl
Filmjölk
0.75 dl
Vatten
1 msk
Citronjuice
1 msk
Salt
300 g
Ströbröd
1 msk
Salt
1 msk
Svartpeppar, mald
1 msk
Vitlökspulver
1 msk
persilja, torkad
1 msk
Oregano, torkad, torkad
1 msk
Basilika, torkad
2 msk
red chili and ginger mix
1 l
Vegetabilisk olja, för fritering

Holy trinity relish

100 g
blekselleri
100 g
Paprika, grön
100 g
Gul lök
100 g
poblanopaprika
100 g
FÄRSK JALAPEÑO
100 g
Jalapenos, picklade
1.2 dl
Socker
2 dl
Äppelcidervinäger
1.5 msk
grön tabasco

Gör så här

1
Holy trinity relish: Dela och kärna ur paprikorna och den färska jalapenon. Skär ner dem i mindre bitar. Skala och hacka löken grovt. Skölj bleksellerin, dela på diagonalen och hacka i cm-stora bitar. Mixa de picklade jalapenosarna i matberedare och ställ åt sidan. Mixa sedan gul lök, blekselleri, grön paprika, poblanopaprika samt den färska jalapenon i matberedaren tills de är ”finhackade”. Lägg alla ingredienser i en kastrull och addera sockret och äpplecidervin­ägern och låt koka i 1–1,5 timme under omrörning. Lägg i de picklade jalapenosarna och den gröna Tabascon och låt koka i 30 minuter tills fin konsistens. Lägg över i bunke och låt svalna i kylen innan servering. Denna relish kan med fördel göras dagen ­innan.
2
Deep fried tomatoes: Skiva tomaterna i 1 cm skivor. Blanda filmjölken med citronjuice, vatten och salt. Lägg i tomaterna och låt ligga i lagen i minst 20 minuter, de kan ligga längre. Blanda ströbrödet med alla torra kryddor. Lyft tomatskivorna ur filmjölken och panera i strödbrödsmixen. Se till att täcka tomaterna och att det blir torrt. Det går bra att förbereda dessa och förvara i frys innan fritering. Fritera i vegetabilisk ­olja (175 grader) i cirka 1 minut och 20 sekunder tills de får en gyllene färg. Lägg sedan på papper och förvara i rumstemperatur, friteringen skall göras inom 1 timme innan serveringen för att tomaterna ska vara ordentligt krispiga.
3
Pimento-cheese: Blanda ihop allt i en bunke, använd stavmixer för att få smeten jämn. Håll kyld.
4
Chipotlemajonnäs: Blanda ihop båda ingredienserna i en bunke, användes både till burgarna och till ­pimento-cheesen. Håll kyld.
5
Burgarna: Salta och peppra hamburgaren, tryck ut hamburgaren så den har en diameter som är lite större än brödet och grilla sedan på båda sidor i 3–4 minuter per sida till en innertemperatur på cirka 40 grader (använd gärna termometer). Ta sedan av burgaren och låt vila 5 minuter. Lägg sedan brödet på grillen cirka 1 minut på vardera sida till gyllene färg. Lägg ett par skivor pimento-cheese på varje burgare. Lägg på 1 msk chipotlemajonnäs i bottenlocket. Lägg cirka 2 msk holy ­trinity-relish i topplocket och sedan 2 deep fried green tomatoes. Lägg till sist hamburgarna på grillen med locket stängt i 1 minut så att osten smälter och lägg sedan burgaren på bottenlocket och servera.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Burgarkungarna gör upp vid grillen

  2. Johan Jureskogs bästa hamburgare

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Hamburgare
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås