Svamplasagne med frasig salvia

Av Lise Finckenhagen

Vad tycker du?

Svamplasagne med frasig salvia

(2)

Den här rykande grönsakslasagnen fylls av god svamp och toppas med frasiga salviablad för en extra lyxig touch. Grädde och tre sorters ost ger ett krämigt resultat.

Grönsakslasagne med svamp, grädde och tre sorters ost.

Ingredienser

Ingredienser

20 g
karl-johansvamp, torkad
4 dl
Vatten, kokande
700 g
Svamp, av valfri sort
2
Schalottenlökar, finhackade
3
vitlöksklyftor, finhackade
1.5 dl
torrt vitt vin
3 dl
grädde
100 g
Mascarpone
salt och malen peppar
1 dl
persilja, eller grönkål, hackad
4
lasagneplattor, färska (20 x 15 cm)
100 g
parmesan
150 g
Mozzarella
smör eller olja, till stekning
salviablad

Gör så här

1
Lägg svampen i en liten skål och häll över kokande vatten. Lägg på locket och låt svampen dra i ca 20 minuter.
2
Lägg av 2 dl av svampvattnet och sila bort resten. Hacka upp svamparna.
3
Använd en stor stekpanna och stek hälften av din valda svamp i lite olja i några minuter på hög värme. Undvik att röra första minuten, skaka hellre lite på pannan. Lägg dem i en skål medan du steker resten.
4
Stek den svällda karljohanssvampen i 2 msk smör och tillsätt schalottenlök och vitlök. Låt det fräsa under omrörning tills löken är mjuk och lätt gyllene. Tillsätt den andra svampen. Häll i vinet och låt det koka tills 2/3 av vätskan har kokat bort.
5
Tillsätt det sparade vattnet från svampen och grädden och fortsätt koka tills den tjocknar. Rör ner mascarponen och smaka av med salt och peppar. Stäng av värmen och rör ner den hackade persiljan eller grönkålen.
6
Använd en medelstor ugnsfast form och lägg svampgrytan och pastaplattorna i lager i formen. Strö parmesan mellan lagren. Avsluta med ett tunt lager svampgryta ovanpå sista pastaplattan och strö över mozzarellan.
7
Grädda lasagnen i 210 grader i ca 25 minuter, eller tills ytan är gyllene och läcker.
8
Fräs salviablad i lite mild olivolja och toppa lasagnen med salvia innan servering. Servera lasagnen med en enkel grönsallad och gott bröd.
9
Tips: Får du inte tag i färska pastaplattor kan du använda vanliga lasagneplattor som du kokar i ca 10 minuter och kyler snabbt i isvatten. Låt de förkokta lasagneplattorna rinna av ordentligt på en kökshandduk innan användning.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressing

  2. Filodegsrullar med feta och spenat

  3. Svamptortellini med brynt smör och salvia

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Lasagne
    4. Middagstips
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika