Nudelgryta med skaldjur

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Nudelgryta med skaldjur

Jjampong är en nudelsoppa som härstammar från det tidiga 1900-talets Kina. Numera är det en vanlig rätt i Korea – en grymt god gryta att laga till många. Färska udonnudlar får du tag på i asiatiska butiker och du kan variera skaldjuren lite som du vill. Men försök få tag på råa skaldjur, det blir mycket godare.

Recept ur boken ”Koreanska grytor” av Gustav Kyhlberg.

Koreansk nudelgryta med skaldjur
Koreansk nudelgryta med skaldjur

Ingredienser

1 kgblåmusslor
300 gbläckfisktuber , rensade och strimlade
12 Stora räkor, tex tigerräkor
1 dlMatolja
5 mskgochugaru, koreanskt chilipulver
4 vitlöksklyftor, rivna
3 mskljus soja
2 mskmirin
5 dlvatten
1 Gul lök, skivad
4 pak choi, kvartade
4 Salladslökar, i grova bitar
400 gUdonnudlar, färska
ljus sojasås
Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj musslorna i rinnande kallt vatten, släng de trasiga och skrapa bort all smuts från skalen. Dela bläckfisken, dra bort eventuella hinnor, skär i 1⁄2 cm stora strimlor.
  2. Värm olja i en stor vid kastrull eller hotpotgryta på gaskök. Lägg i gochugaru och låt fräsa cirka 1 minut, stäng av värmen och tillsätt vitlök, soja och mirin.
  3. Häll i 5 dl vatten och låt koka upp. Lägg i musslor och grönsaker och sätt på lock. Efter 1 minut kontrollerar du att musslorna har öppnat sig, lägg i nudlar och koka 1–2 minuter. Lägg i bläckfisk och räkor och koka ytterligare 1 minut. Rör runt så att nudlarna verkligen separerar. Smaka av med soja, peppar och salt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Nudelgryta med skaldjur