Blåmusselsoppa med basilika
En luftig och krämig musselsoppa med vitt vin, grädde och basilika. Perfekt att bjuda på till förrätt, eller som middag om du gör en större portion.
Ingredienser
1 kgmusslor
3 vitlöksklyftor
2 Schalottenlökar
1,5 dltorrt vitt vin
2 mskolivolja
1,5 dlgrädde
2 msksmör
1 nävebasilikablad
Salt
nymalen svartpeppar
Dill , till garnering
Salladslök, till garnering
Bröd, till servering
Gör så här
1
Skölj musslorna ordentligt i rinnande kallt vatten. Släng skadade skal, och skal som inte stänger sig om du "knackar" på dem.
2
Finhacka och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt musslor och vitt vin. Lägg på lock och ånga tills skalen öppnar sig. Släng alla skal som inte öppnat sig.
3
Sila ner fonden i en ny kastrull och ta ut köttet ur musslorna. Spara några hela till dekoration.
4
Tillsätt grädde i fonden och låt koka upp. Vispa i smör och grovhackad basilika och kör soppan med stavmixer tills den skummar ordentligt. Krydda med salt och peppar.
5
Blanda i musslorna och soppan är klar att serveras. Garnera med dill, salladslök och ett par hela musslor i skal.