Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad
Hälleflundra toppad med smörsås fylld med rom och gräslök blir ett härligt val till festliga tillfällen, oavsett om de är små eller stora. Servera med kokt krossad potatis med lite olivolja och några goda droppar citronsaft. Såsen kan göras utan rom, eller så kan rommen ersättas med kapris. Prova gärna andra örter som persilja, dragon, dill och körvel.
Ingredienser
- 1 kgHälleflundra, eller torsk. en bit eller två tjocka skivor
- 1 gurka
- 2 mskvinäger, 7 procent
- 2 msksocker
- 2 mskVatten
- 1 Schalottenlök
- 1,5 dltorrt vitt vin
- 1 dlgrädde
- 250 gSmör , helst osaltat
- 50 glaxrom, eller forellrom
- 1 knippegräslök, liten
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.