Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Av Lise Finckenhagen

(27)

Vad tycker du?

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Hälleflundra toppad med smörsås fylld med rom och gräslök blir ett härligt val till festliga tillfällen, oavsett om de är små eller stora. Servera med kokt krossad potatis med lite olivolja och några goda droppar citronsaft. Såsen kan göras utan rom, eller så kan rommen ersättas med kapris. Prova gärna andra örter som persilja, dragon, dill och körvel.

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad
Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Ingredienser

  • 1 kgHälleflundra, eller torsk. en bit eller två tjocka skivor
  • 1 gurka
  • 2 mskvinäger, 7 procent
  • 2 msksocker
  • 2 mskVatten
  • 1 Schalottenlök
  • 1,5 dltorrt vitt vin
  • 1 dlgrädde
  • 250 gSmör , helst osaltat
  • 50 glaxrom, eller forellrom
  • 1 knippegräslök, liten
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.