Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Av Lise Finckenhagen

(11)

Vad tycker du?

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Hälleflundra toppad med smörsås fylld med rom och gräslök blir ett härligt val till festliga tillfällen, oavsett om de är små eller stora. Servera med kokt krossad potatis med lite olivolja och några goda droppar citronsaft. Såsen kan göras utan rom, eller så kan rommen ersättas med kapris. Prova gärna andra örter som persilja, dragon, dill och körvel.

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad
Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad

Ingredienser

1 kgHälleflundra, eller torsk. en bit eller två tjocka skivor
1 gurka
2 mskvinäger, 7 procent
2 msksocker
2 mskVatten
1 Schalottenlök
1,5 dltorrt vitt vin
1 dlgrädde
250 gSmör , helst osaltat
50 glaxrom, eller forellrom
1 knippegräslök, liten
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här

  1. Skär gurkan i tunna skivor eller långa strimlor. Vispa ihop vinäger, socker och vatten tills sockret lösts upp. Blanda lagen med gurkan och låt den marinera medan du tillreder resten.
  2. Finhacka schalottenlöken, lägg den i en liten kastrull och tillsätt vitt vin. Låt det koka tills det mesta av vinet har avdunstat.
  3. Tillsätt grädde och låt koka in till hälften. Vispa i smöret i små tärningar, lite i taget. Se till att du vispar hela tiden och håll såsen strax under kokpunkten. Såsen tjocknar när smöret tillsätts, men låt det inte koka – då kan såsen skära sig. Smaka av med salt och peppar.
  4. Värm ugnen till 120 grader. Gnid in hälleflundraskivorna med lite olivolja, salt och malen peppar. Lägg fisken på en ugnsplåt och stek i ugnen i cirka 20 minuter, beroende på skivornas tjocklek. Hellre en minut för lite än en för mycket.
  5. Hälleflundran är klar när fiskköttet börjar lossna från benet och skinnet på sidorna kan dras av. Fisken ska fortfarande ha en lite glasaktig kärna. Lyft över hälleflundran på tallrikar eller ett serveringsfat.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Hälleflundra i ugn med smörsås och gurksallad