Rödbetsgravad lax – så lyckas du
Gravad lax – kocken Mattias Larsson tipsar om hur du gravar laxen själv så den inte bara blir supergod utan väldigt snygg också med hjälp av rivna rödbetor.
Ingredienser
Ingredienser
100 g
rödbetor, rivna
0.5 dl
Socker
0.5 dl
Salt
1 kg
laxfilé, med skinn
Gör så här
1
Använd alltid lax som legat i frysen minst två dygn innan den gravas.
Skala och riv rödbetorna grovt, använd gärna plasthandskar så slipper du röda fingrar. Lägg rivet i en bunke och tillsätt socker och salt. Blanda runt.
2
Ta fram laxfilén och lägg på rödbetsrivet.
3
Plasta in och ställ i kylen två dygn.
4
Ta fram laxen och skrapa bort rödbetsrivet och rödbetssaften. Lägg laxen på en skärbräda och skär fina skivor med en lång supervass kniv. Dra kniven fram och tillbaka i långa tag så får du snygga skivor.