Gravad morot

Av Godare

Vad tycker du?

Gravad morot

(75)

Första gången vegobloggaren Gustav Johansson åt gravad morot blev han helt paff.

– Att det faktiskt kunde vara så bra och likt gravlax var helt fascinerande, säger han.

Gravad morot.

Ingredienser

Ingredienser

6
Morötter, stora
3 dl
grovsalt
2 msk
Ättiksprit, 12 %
4 msk
strösocker
1 dl
hett vatten
1 tsk
Liquid smoke
1 blad
norialger
1.5 tsk
senapsfrön
1
lagerblad

Hovmästersås

2 msk
grov skånsk senap
1 msk
Dijonsenap
2 msk
strösocker
2 msk
rödvinsvinäger, (vitvinsvinäger fungerar också!)
1 dl
Rapsolja
0.5 dl
Hackad dill
salt och vitpeppar

Gör så här

1
DAG 1: Sätt ugnen på 200 grader.
2
Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnsfast form. Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare. Ugnsbaka i 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten. Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.
3
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas. Låt koka upp och ta av från värmen när sockret har lösts upp. Låt svalna helt.
4
Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.
5
DAG 2: Gör hovmästarsåsen. Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin. Blanda morotskivorna med en halv dl hovmästarsås så att de täcks jämnt. Lägg på ett uppläggningsfat och servera med resten av hovmästarsåsen vid sidan av.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad

  2. Klassisk inlagd sill – veganskt recept

  3. Griljerad rotselleri

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Jul
decoration divider

Veganska recept

Visa alla

Röd linscurry med kokos

Exotisk passionsglass

Spännande nyheter på veganhyllan

Majs i kokosmjölk från Tanzania