Tiramisutårta av Roy Fares

Av Godare

Vad tycker du?

Tiramisutårta av Roy Fares

(25)

Tiramisu med mascarpone, grädde och kaffe i en perfekt kombination.
Den klassiska italienska desserten tiramisu på Roy Fares vis.
Kan inte bli bättre.

Tiramisutårta

Ingredienser

Tårtbotten

330 g
Ägg, 6 ägg=330 g
250 g
strösocker, 3 dl=250 g
90 g
Vetemjöl, 1.5 dl=90 g
120 g
Potatismjöl, 1.5 dl=120 g
7 g
Bakpulver, 1.5 tsk=7 g

Fyllning

250 g
Mascarpone, 2 pkt=250 g
30 g
Äggula, 2 st=30 g
150 g
grädde, 0.5 dl=150 g
45 g
strösocker, 0.5 dl=45 g

Smörkräm

400 g
osaltat smör, rumstempererat
150 g
Äggvita, 4 st=150 g
220 g
strösocker, 2.5 dl=220 g
1 nypa
salt

Dränkning

85 g
strösocker, 1 dl=85 g
250 g
starkt kaffe
25 g
marsalavin, 2 msk=25 g

Topping

250 g
Mascarpone
60 g
Florsocker
150 g
grädde, 1.5 dl=150 g

Gör så här

1
Tårtbotten: Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper i botten på 2 runda springformar cirka 22-23 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm sedan på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull tills alla sockerkristaller har smält. Häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp riktigt ordentligt, minst 8 min. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 20 - 25 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten stå någon minut. Vänd formen upp och ner med ett bakplåtspapper och plåt under, låt stå och kallna och lägg in bottnarna 30 minuter i frysen innan du delar dom. Skär av toppen på botten och dela sedan i 2 lika tjocka delar.
2
Fyllning: Vispa grädde i en bunke. Blanda sedan äggulor med strösocker, tillsätt mascarpone och vispa luftigt. Blanda sedan i grädden och vispa allt till en fast kräm. Ställ i kylen 30 minuter.
3
Smörkräm: Separera äggvitan från äggulan och lägg äggvitan i en bunke tillsammans med strösocker och salt. Lägg sedan bunken över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har smält. Vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa upp äggvitan i maskin till en fast maräng. Vispa i lite i taget av smöret, fortsätt vispa tills du har en fluffig och slät smörkräm. Det kan se ut som om den blir lös men fortsätter man vispa på hög hastighet när allt smör är i så går den ihop.
4
Dränkning: Värm på kaffe med strösocker och smaksätt med marsalavin. Ställ åt sidan och låt svalna.
5
Topping: Vispa mascarpone och florsocker med en elvisp. Tillsätt lite grädde i taget och vispa till en fast fin kräm.
6
Montering: Lägg första botten på ditt tårtfat, pensla på tunt med kaffedräkningen så att botten suger åt sig lite. Spritsa sedan en tunn ring med smörkräm längs kanten på botten och fyll sedan i mitten med mascarpone mousse. Spara lite att toppa tårtan med. Lägg på botten nr 2, 3 och upprepa. Lägg på botten nr 4 och stryk upp tårtan lite lätt med smörkräm och ställ in i kylen minst 30 minuter. Ta ut, stryk på lite osv. För att få en slät och fin tårta får man hålla på så några gånger, in och ut ur kylen. Toppa med topping och kakao.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Världens godaste äppelkaka

  2. Blåbärsclafouti med amarettogrädde

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Efterrätter
    4. Italiensk mat
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!