Raw cake med glassfyllning

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Raw cake med glassfyllning

I den här glasskakan är det kombinationen av rödbetor och hallon som gör den goda smaken. Tänk på att cashewnötterna måste blötläggas i 3-4 timmar för att få en mjuk och krämig konsistens. Du kan anpassa mängden honung i fyllningen efter smak.

Raw cake med glassfyllning
Raw cake med glassfyllning

Ingredienser

100 gValnötter
1 dlkokos, riven
1 dlhavregryn
1 mskKokosolja, smält
5 dadlar
1 nypasalt

Fyllning

200 gCashewnötter, blötlagda i vatten i 3-4 h
1 rödbeta, liten/medium
4 dlHallon
2 mskKokosolja, smält
0,5 citron, saften
0,5 vaniljstång, fröna
3 mskflytande honung, eller agavesirap eller lönnsirap

Förslag på dekoration

Hallon, eller björnbär/granatäppelkärnor
Ätbara blommor, eller syrablad

Gör så här

  1. Klä formen med bakplåtspapper.
  2. Använd en snabbmixer eller matberedare och finhacka valnötterna. Tillsätt kokos och havregryn och kör i några sekunder tills allt är väl blandat och havregrynen är krossade.
  3. Tillsätt kokosolja, grovt hackade dadlar och en nypa salt. Kör allt till en slät och lite kladdig massa.
  4. Tryck ut blandningen jämnt i botten av formen och ställ den svalt så länge.
  5. Kör cashewnötterna, som legat i blöt i 3-4 timmar, i snabbmixer tillsammans med en skvätt av blötläggningsvattnet. Kör tills konsistensen är slät och krämig som fint jordnötssmör. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
  6. Skala och riv rödbetan till fint mos på ett rivjärn. Blanda rödbetor, hallon, kokosolja, citronsaft, vanilj och honung med cashewnötterna och kör till en slät kräm. Konsistensen ska vara som tjock yoghurt.
  7. Häll fyllningen i formen och ställ in kakan i frysen. Tina lite och dekorera kakan innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Raw cake med glassfyllning