Majs i kokosmjölk från Tanzania
Kadija Mohamuds familj älskar när hon lagar den här rätten på sommaren. Den är perfekt till picknick och lika god att äta varm som kall.
– Köp nybakad baguette på vägen till stranden och doppa den sedan i såsen och njut, säger Khadija.
Recept ur boken ”Khadijas kök: recept från Östafrika”.
Ingredienser
1 stLök, gul, liten
2 vitlöksklyftor
1 stTomat
1 dlKoriander färsk, hackad
4 majskolvar, ca 1 kg
1 dlVatten
3 mskRapsolja, att steka i
0,5 tskgurkmeja, malen
0,5 tskrökt paprikapulver
0,5 tskKummin, malen
0,5 grönsaksbuljong
1 burkkokosmjölk
3 mskPressad citronsaft
Salt och peppar
Gör så här
1
Skala lök och vitlök, dela dem i mindre bitar och lägg i en matberedare. Klyfta tomaten och lägg även den i matberedaren tillsammans med hälften av koriandern. Mixa till en slät puré.
2
Dela varje majskolv i tre lika stora delar eller behåll dem hela om du föredrar det. Lägg dem i en stor kastrull och häll i vattnet.
3
Koka upp och låt koka under lock tills allt vatten kokat in. Ta upp majskol- varna och lägg åt sidan. (Förkokta majskolvar behöver inte kokas.)
4
Häll oljan i en kastrull och fräs tomat- och lökmixen i några minu- ter. Tillsätt gurkmeja, paprikapulver och kummin. Smula ner buljongtärningen, häll i kokosmjölken och lägg ner majskolvarna. Lägg på locket och låt puttra i 20 minuter på låg värme.
5
Rör ner resten av koriandern tillsammans med citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med nybakat bröd.