Djävulskt gott - inlagda ägg med rostad lök

Av Johan Gunnarsson

(1)

Vad tycker du?

Djävulskt gott - inlagda ägg med rostad lök

Påskvecka! På skärtorsdagen - då äter vi djävulsägg!
Varje dag – från Palmsöndagen till påskafton – har sin egen karaktär, även när det gäller mat. Att göra en egen majonnäs, från grunden, höjer kvaliteten på rätten rejält.

Inlagda ägg med rostad lök passar utmärkt som påskmat.

Ingredienser

15 ägg, helst ekologiska

Kryddlagen

5 dlVatten
1 dlljus japansk soja
1 dltorr sherry
0,5 dlWorcestershiresås
1 lagerblad
6 svartpepparkorn

Gräslöksmajonnäs

250 gÄkta majonnäs
50 ggräslök, fint skuren
nymald svartpeppar

Tillbehör

2 Citroner
rostad lök
4 mskgräslök, fint skuren
nymald svartpeppar
flingsalt

Gör så här

1
Koka äggen hårdkokta. Skala dem och lägg i en stor glasburk.
2
Lagen: Koka upp vatten med soja, sherry, worcestershiresås, lagerblad och svartpepparkorn. Det räcker med ett snabbt uppkok. Låt lagen svalna.
3
Häll lagen över äggen i glasburken. Se till att äggen täcks helt och hållet. Ställ burken i kylen i 12 timmar, gärna över natt.
4
Gräslöksmajonnäs: Mixa majonnäsen med gräslök till en ljusgrön nyans. Passera majonnäsen genom en finmaskig sil och krydda med svartpeppar.
5
Till serveringen: Häll av lagen från äggen. Klyfta äggen. Ta fram ett stort fat och stryk ut ett lager majonnäs jämnt över fatet, till en vacker rundel. Lägg på äggklyftorna (med vitan nedåt). Strö över lite finrivet skal (bara det gula!) av citron. Strö också över gräslök och rostad lök. Avsluta med svartpeppar och flingsalt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Påskpajer – både goda och snygga

  2. (17)

    Klassisk gubbröra

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Påsk
    3. Smårätter

Påsk

Visa alla
(2)

Inkokt lax

(1)

Gravad lax

(1)

Så gör du en västerbottenp­aj

(1)

Påsktårta med apelsin