”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver

Ta hand om överblivet bröd och laga något gott. en ”Painpizza” till exempel.
– Det heter ju egentligen panpizza eftersom man gräddar pizzan i en panna, men just detta recept har en deg på bland annat överblivet, torrt bröd som mixats till mjöl. (Pain = bröd på franska.), säger Paul Svensson.

Recept ur boken ”Middagskompassen” av matbloggaren Zeina Mourtada och kocken Paul Svensson.

”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver
”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver

Ingredienser

deg

20 gJäst
4,5 dlVatten
10 dlVetemjöl
2,5 tskflingsalt
1 mskolivolja, + extra till stekpannan
300 gtorrt, ljust bröd
3 dlVatten

Topping

3 fänkål, med dill
1 rödlök
2 tomater
0,5 dlolivolja
300 gRicotta
1,75 dlsvarta oliver, urkärnade
Salt
svartpeppar, nymalen
1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Blanda jäst, den större mängden vatten, mjöl, salt och olja i en hushållsassistent och kör på låg hastighet ihop till en jämn deg.
  2. Mixa det torra brödet fint och blanda smulorna med den mindre mängden vatten.
  3. Blanda samman de två degarna och låt jäsa under bakduk i kylen i minst 8 timmar, helst 16.
  4. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft med en ugnstålig gjutjärnsstekpanna i.
  5. Strimla hälften av fänkålen. Hyvla resten fint (gärna med mandolin) och lägg i riktigt kallt vatten. Strimla rödlöken. Skiva tomaten tunt.
  6. Hetta upp en stekpanna med oljan och bryn strimlad fänkål och lök mjukt under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg degen på en rikligt mjölad bänk och dela den i bitar. Tryck försiktigt ut varje bit till cirka 1 centimeter tjocka rundlar med fingertopparna. Stryk ut ricottan över rundlarna.
  8. Ta ut stekpannan ur ugnen. Ringla i olivolja och lägg i en degrundel. Toppa med fänkål, tomat och oliver. Salta och peppra.
  9. Grädda i cirka 8 minuter, eller tills degen har puffat upp sig och pizzakanten blivit fint gyllenbrun.
  10. Strö över citronskal och hyvlad, avrunnen fänkål.
  11. Upprepa med resterande pizzor. Servera efter hand som de är klara.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver