Fish and chips – älskad engelsk klassiker

Av Godare

Vad tycker du?

Fish and chips – älskad engelsk klassiker

(14)

Fish and chips är ett måste vid varje Englandsbesök. Servera den frasiga fisken på klassiskt vis, inslagna i en bit tidningspapper och med en god gurksås till. Ett recept som får varje anglofil att le lyckligt.

Fish and chips – brittisk favorit.

Ingredienser

Chips

3
bakpotatisar
1 msk
Olivolja
1 tsk
Salt
1
bakplåtspapper

Fish

600 g
Koljafilé, eller torskfilé
1 krm
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 dl
Vetemjöl
1
ägg
2 dl
Ströbröd
1 msk
Olivolja
1 msk
Smör

Gurksås

0.5
gurka
2 msk
gräslök, hackad
1.5 dl
Crème fraiche
0.5 dl
majonnäs
1 krm
Salt
1 krm
Svartpeppar

Tillbehör

50 g
blandad sallad
0.5
citron, i klyftor

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader.
2
Chips: Skär potatisen i avlånga stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja och salta. Blanda om ordentligt och fördela potatisstavarna på plåten så att de inte ligger på varandra. Baka i ugnen cirka 30 minuter eller tills de har fått fin färg och blivit krispiga.
3
Fish: Skär fiskfiléerna i decimeterlånga bitar. Salta och peppra på båda sidor. Vispa om ägget i en djup tallrik. Häll mjöl och ströbröd på varsin tallrik. Vänd fiskbitarna i mjöl, äggvispet och sist i ströbrödet. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek fiskbitarna gyllenbruna på medelhög värme.
4
Sås: Tärna gurkan och finhacka gräslök. Blanda med creme fraiche och majonnäs och smaka av med salt och peppar.
5
Servera fish and chips på klassiskt vis, inslagna i en bit tidningspapper. Lägg en bit bakplåtspapper innerst så blir inte tidningspappret så blött.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Sushi – så gör du egna sushirullar

  2. Räkpasta med parmesan

  1. Ämnen

    1. Recept
decoration divider