Grah – bönsoppa från Balkan
”Första gången jag smakade grah var på mellanstadiet, hemma hos min kompis Albana. Hon bodde ett stenkast från skolan, och många gånger följde jag med henne hem när skoldagen var slut. Hennes mamma skämde bort oss med fantastiskt god mat. Grah serverade hon med nygräddat bröd och salladen shopska salata. Åh, jag minns värmen i köket och hur vi satt och fnittrade när vi doppade brödet i bönsoppan”
Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen” (Bonnier fakta).
Ingredienser
Ingredienser
2
lökar, gula
2
Morötter
3
vitlöksklyftor
200 g
kött , rökt, eller korv (även vegetarisk korv går bra)
Rapsolja, till stekning
1 msk
paprikapulver
800 g
vita bönor, konserverade
2
Buljongtärningar, grönsak, eller koncentrerad grönsaksfond
2
lagerblad
1.2 l
Vatten
Salt och svartpeppar
Redning
3 msk
Rapsolja
2.5 msk
Vetemjöl, eller majsstärkelse
2 msk
paprikapulver
Servering
gott bröd
Gör så här
1
Skala lök och morötter och skär dem i tärningar. Finhacka vitlöken. Hacka kött eller korv i bitar. Hetta upp olja i en gryta och stek den gula löken glansig.
2
Tillsätt morot, vitlök och stek i ytterligare någon minut.
3
Rör ner korv eller kött och paprikapulver och stek under omrörning i cirka 3 minuter. Blanda ner bönor, buljong, lagerblad samt vatten och blanda.
4
Låt soppan puttra utan lock i cirka 20 minuter.
5
Späd med mer vatten om soppan känns för tjock.
6
Hetta upp oljan till redningen i en kastrull, tillsätt mjöl och paprikapulver.
7
Fräs långsamt på medelvärme i cirka 1 minut. Tillsätt cirka 3 deciliter vätska från soppan och rör ihop till en tjock paprikasmet. Rör ner smeten i soppan och låt soppan puttra utan lock i cirka 15 minuter.
8
Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med bröd.