Grah – bönsoppa från Balkan

Av Zeina Mourtada

(23)

Vad tycker du?

Grah – bönsoppa från Balkan

”Första gången jag smakade grah var på mellanstadiet, hemma hos min kompis Albana. Hon bodde ett stenkast från skolan, och många gånger följde jag med henne hem när skoldagen var slut. Hennes mamma skämde bort oss med fantastiskt god mat. Grah serverade hon med nygräddat bröd och salladen shopska salata. Åh, jag minns värmen i köket och hur vi satt och fnittrade när vi doppade brödet i bönsoppan”

Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen”.

.Grah – bönsoppa från Balkan
.Grah – bönsoppa från Balkan

Ingredienser

2 lökar, gula
2 Morötter
3 vitlöksklyftor
200 gkött , rökt, eller korv (även vegetarisk korv går bra)
Rapsolja, till stekning
1 mskpaprikapulver
800 gvita bönor, konserverade
2 Buljongtärningar, grönsak, eller koncentrerad grönsaksfond
2 lagerblad
1,2 lVatten
Salt och svartpeppar

Redning

3 mskRapsolja
2,5 mskVetemjöl, eller majsstärkelse
2 mskpaprikapulver

Servering

gott bröd

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Grah – bönsoppa från Balkan