Helstekt kalkon

Av Lise Finckenhagen

Stekt kalkon är en klassiker som är perfekt att servera till nyårsfirandet eller vid andra festliga tillfällen. Här fylls den med äpple, rödlök, dragon och örtsmör. Servera gärna med waldorfsallad och gräddsås.

Helstekt kalkon

Ingredienser

Kalkon

1
kalkon, ca 4-5 kg för 8 personer
Olivolja, eller mjukt smör för att pensla kalkonen
1 nypa
salt och malen peppar

Örtsmör

200 g
smör, mjukt
2
vitlöksklyftor, eller fler om man vill (finhackade eller rivna)
1
citron, rivet skal
2 msk
citronsaft
4 msk
färska örter, gärna dragon, timjan, salvia och/eller rosmarin

Fyllning

2
rödlökar, eller mer om man vill
2
äpplen, eller mer om man vill
1
apelsin, juicen
Olivolja
salt och malen peppar, efter smak
2 stjälkar
dragon, gärna med timjan eller rosmarin

Gör så här

1
Skölj fågeln inifrån och ut och torka den väl med hushållspapper.
2
Blanda ihop alla ingredienser till örtsmöret. Använd fingrarna och gör en ficka mellan skinnet och bröstet på kalkonen. Var noga med att inte slita sönder eller punktera skinnet. Fyll örtsmöret i fickan/fickorna och pressa det försiktigt utåt.
3
Dela rödlök och äpplen i klyftor och båtar. Blanda dem med apelsinjuice, en rejäl skvätt olivolja, salt, mald peppar och örter. Fyll kalkonen med blandningen.
4
Bind upp fågeln genom att styra vingspetsarna bak på ryggen in mot halsen. Linda ett snöre runt båda vingarna och dra åt. Bind ihop låren vid benknotorna och runt stjärten.
5
Pensla hela kalkonen med olivolja eller mjukt smör och krydda väl med salt och mald peppar.
6
Lägg kalkonen på ett galler över en långpanna. Lägg ett par deciliter vatten – gärna även lite buljong, en skvätt vitt vin eller god äppeljuice – i långpannan och fyll på med vatten under stekningen vid behov.
7
Stek kalkonen i 160 grader, räkna ut 1/2 timmes tillagningstid per kilo. Ta hand om fågeln under stekningen. Häll över skyn från långpannan, eller pensla kalkonen med smält smör med jämna mellanrum.
8
Använd en stektermometer och ta bort kalkonen när bröstköttet har en kärntemperatur på ca. 65 grader. Kom också ihåg att kärntemperaturen kommer att stiga ytterligare 3-5 grader under viloperioden.
9
Alternativet är att sticka in spetsen på kniven vid lårfästet. Om klar buljong sipprar ut är kalkonen färdig. Om vätskan är rosa kan du försöka igen om 10 minuter.
10
Låt kalkonen vila i minst 20 minuter innan du skär den. Sila av steksaften från långpannan och använd den i såsen.
11
Tips: Det är en liten utmaning att få perfekt stekta bröst och lår samtidigt. Om låren fortfarande inte är helt stekta vid servering kan du låta dem koka medan du njuter av det saftiga bröstet. Mitt tips är att ta ut kalkonen ur ugnen när bröstet är perfekt, presentera kalkonen hel och sedan eventuellt steka låren i ugnen medan bröstet avnjuts. Servera låren vid påfyllning.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Mustig biffgryta med öl

  2. Kålpudding à la Tareq Taylor

  3. Flankstek med ugnsbakad blomkål

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Amerikansk mat
decoration divider

Kött

Visa alla

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Kryddrökt fläskfilé

Fläskfilé i sötsur sås

Renskavsburgare med skogssvamp