Helstekt kalkon

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Helstekt kalkon

Stekt kalkon är en klassiker som är perfekt att servera till nyårsfirandet eller vid andra festliga tillfällen. Här fylls den med äpple, rödlök, dragon och örtsmör. Servera gärna med waldorfsallad och gräddsås.

Helstekt kalkon
Helstekt kalkon

Ingredienser

Kalkon

  • 1 kalkon, ca 4-5 kg för 8 personer
  • Olivolja, eller mjukt smör för att pensla kalkonen
  • 1 nypasalt och malen peppar

Örtsmör

  • 200 gsmör, mjukt
  • 2 vitlöksklyftor, eller fler om man vill (finhackade eller rivna)
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 mskcitronsaft
  • 4 mskfärska örter, gärna dragon, timjan, salvia och/eller rosmarin

Fyllning

  • 2 rödlökar, eller mer om man vill
  • 2 äpplen, eller mer om man vill
  • 1 apelsin, juicen
  • Olivolja
  • salt och malen peppar, efter smak
  • 2 stjälkardragon, gärna med timjan eller rosmarin

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Helstekt kalkon