Fyllda lussesemlor – fantastiskt goda

Av Godare

Vad tycker du?

Fyllda lussesemlor – fantastiskt goda

(63)

Lussesemlor – saffran är en de bästa smaksättningarna – inte minst i semlor. Mandelmassa och grädde som fyllning. Recept ur Jennys jul av Jenny Warsén.

Lussesemlor med fyllning.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl
Mjölk, standard 3%
1 g
Saffran
50 g
Jäst, för söta degar
2 dl
strösocker
2.5 dl
kvarg, eller crème fraiche
100 g
smör, rumsvarmt
12 dl
Vetemjöl, cirka + ev lite mjöl till utbakning
1
ägg, uppvispat, till pensling
Florsocker, att pudra med

Fyllning

350 g
Mandelmassa
vispgrädde, en skvätt att blanda med mandelmassan
3 dl
vispgrädde

Gör så här

1
Värm mjölk och saffran i en kastrull tills degvätskan är fingervarm eller 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör runt tills jästen löst sig. Rör ner resten av vätskan, socker, kvarg eller crème fraiche, smör och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under en kökshandduk i 40 minuter.
2
Sätt ugnen på 225 grader.
3
Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk. Skär den i två delar och forma varje del till en lång rulle. Skär rullen i mindre bitar och rulla dessa till långa längder. Forma sedan till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lämna gärna utrymme för jäsning. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
4
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–12 minuter beroende på hur stora de är. Ta ut och låt bullarna svalna på galler under en kökshandduk.
5
Riv mandelmassan grovt och rör ihop till en kräm med ¼ dl grädde. Vispa 3 dl grädde.
6
Skär lussebullarna så att du får en över- och en underdel. Bred ut mandelmassan på den undre delen. Fyll en spritspåse med tyll med grädde och spritsa sedan ut den ovanpå mandelmassan. Lägg på den övre delen som ett lock. Pudra över florsocker vid servering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Jordnötsrutor – med rice krispies

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Semlor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!